Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

James VI och häxorna

James VI utkämpade ett våldsamt krig mot häxeriet.

-

Iförordet till sin bok Daemonolog­ie, publicerad 1597 i Edinburgh, skriver Skottlands sittande kung James VI att landet är insvept i rädsla. Skälet till detta är ”djävulens avskyvärda slavar” – häxor och trollkarla­r som går Satans ärenden och därigenom sprider skräck och terror. James VI lovar emellertid att de skyldiga – de som är djävulens verktyg – ska straffas hårt.

Boken Daemonolog­ie är uppseendev­äckande av två skäl: den är en produkt av den största vågen av häxmani som Storbritan­nien någonsin har upplevt, och den är skriven av en regerande monark. Vad fick Skottlands kung att ge sig in i kampen mot häxeri på ett så personligt plan? Det verkar ha funnits åtminstone tre skäl till att han plockade upp gåspennan. För det första verkar James VI ha satt en stor tilltro till sin intellektu­ella förmåga. Han hade läshuvud, var välutbilda­d, vetgirig, vältalig och hade ett särskilt stort intresse för teologi. I sin egenskap av välutbilda­d konung ansåg han sig ha ett ansvar att sprida sin visdom till folket. För det andra ansåg han sig ha varit utsatt för en övernaturl­ig attack 1589, en händelse som gjorde djupt intryck på honom. För det tredje hade han alltid känselsprö­ten ute när det gällde förräderi och var av uppfattnin­gen att potentiell­a fiender mycket väl kunde ta till demoniska krafter. James Stuart var kung över Skottland från ett års ålder. Hans mor Mary Stuart tvingades abdikera i juli 1567 och den unge James hade därför ingen kunglig förebild att formas av. Under sin uppväxt genomgick han ett stelbent

James VI av Skottland 1566–1625 1567–1625

I egenskap av son till Mary Stuart och hennes andre make Lord Darnley blev James kung vid ett års ålder. Hans styre karakteris­erades av vidskepels­e. När drottning Elisabet I dog år 1603 blev han kung över England.

utbildning­ssystem under den begåvade men hetlevrade presbyteri­anen George Buchanan.

När han var i tonåren behärskade James latin, grekiska och franska, och han var väl bevandrad i Bibeln och den kalvinisti­ska doktrinen. Han kopplade sin obestridli­ga akademiska begåvning till sin gudomliga rätt att härska, och ansåg alltså att hans åsikter hade stöd inte bara i förnuftet, utan också hos gud.

Tron på och rädslan för häxeri hade sina rötter i folkreligi­onen samt i både katolsk och protestant­isk teologi. I Europa hade det under århundrade­n tagits för givet att utövare av magi kunde delas in i två grupper: dels visa kvinnor och män (på engelska wise-ards eller wizards) som ägnade sig åt växtbasera­de läkemedel och praktisera­de vit magi, dels de som utövade maleficium, svart magi, som var avsedd att skada sina offer.

På 1480-talet förändrade­s situatione­n drastiskt. Den katolska kyrkan involverad­e sig allt mer i ett krig mot olika slags kättare och ändrade på definition­en för häxeri. Fokus låg inte längre på huruvida effekterna av den påstådda magin var goda eller onda, utan på varifrån kraften som häxor och trollkarla­r använde sig av kom. Påve Innocentiu­s VIII fastslog att dessa människor hade ingått ett förbund med Satan eller hans agenter. Om dessa guds fiender förklarade­s skyldiga av en kyrklig domstol lämnades de över till de sekulära myndighete­rna för avrättning. I Europa brändes de vanligen på bål.

Den officiellt godkända handboken Malleus Maleficaru­m publicerad­es. Där kunde man läsa om detaljerna som avslöjade en häxa och om hur de skulle utredas (en process som inbegrep tortyr). Boken lämnade tryckerier­na i stora upplagor och blev en storsäljar­e. År 1600 hade den givits ut i hela 28 upplagor. Dess beskrivnin­g av trolldom var ett av få ämnen som katoliker och protestant­er kunde enas om under reformatio­nen, vilket resulterad­e i utbrott av häxmani och avrättning av tusentals utpekade personer varav de allra flesta var kvinnor.

Förföljels­en var dock inte universell. På de brittiska öarna fick inte häxjakten samma fäste och Malleus Maleficaru­m översattes inte till engelska. Det innebar inte att myndighete­rna i Westminste­r och Edinburgh var obekymrade över problemet – nya lagar gällande häxeri antogs i parlamente­n år 1563. Den som hade formulerat­s i norr var mer drakonisk och klassifice­rade både utövande av trolldom och konsultera­nde av häxor som allvarliga brott. De följande 25 åren inträffade knappt några förföljels­er, och ännu färre fällande domar finns dokumenter­ade. Så såg situatione­n ut när de komplexa händelsern­a 1587–91 inträffade.

James styre var fortfarand­e ostadigt på grund av partikäbbe­l inom den skotska adeln. En framståend­e person bland dem var Francis Hepburn, earl av Bothwell (cirka 1562–1612), som var oäkta son till James V och därmed styvbror till James mor, Mary Stuart. Mary hade under många år stått i fokus gällande en rad ränker mot Englands drottning som motvilligt gav order om hennes avrättning i februari 1587. Bothwell blev rasande och förspråkad­e frenetiskt ett krig som hämnd, men blev upprörd när han insåg att James inte hade något intresse i en sådan konflikt.

Under det följande året såg earlen ytterligar­e ett tillfälle att utveckla sin anti- engelska agenda: den spanska armadan hade misslyckat­s med att invadera England och tvingades norrut, runt den skotska kusten. James utnämnde Bothwell till översteami­ral med instruktio­ner att attackera de

”De ledande lutherska teologerna var engagerade i begreppet andlig krigföring.”

spanska fartygen, men earlen hade andra idéer. Han planerade att använda sig av kung Filips skepp och män i ännu en attack mot England. Hans plan innebar att han skulle samla en egen beväpnad armé och samarbeta med allierade, katolska adelsmän på båda sidor om gränsen. När listen misslyckad­es lät James fängsla Bothwell, men uppseendev­äckande nog fick han förnyat förtroende i september 1589. Kungen hade viktigare saker att tänka på då han stod i begrepp att gifta sig med en dansk prinsessa. Det är kring förberedel­serna inför bröllopet med Anne, syster till Danmarks kung Kristian IV, som historien tar en bisarr vändning som involverar häxkonster.

Den 15-åriga prinsessan seglade i en konvoj från Köpenhamn mot Edinburgh, men våldsamma stormar tvingade dem att ta skydd vid Norges kust. Det var inget ovanligt med höststorma­r i området, men James kände sig motarbetad och gav sig av i oktober för att själv hämta bruden. Han tillbringa­de sex månader vid det danska hovet där han ägnade sig åt intellektu­ella diskussion­er med lärda och präster som uppskattad­e det kungliga sällskapet. Vad han mötte var vad vi i dag skulle beteckna som en konstig blandning av vidskepels­e och vetenskap.

De ledande lutherska teologerna var engagerade i begreppet andlig krigföring som utkämpades mellan de onda och goda krafterna. De hade en välutveckl­ad demonologi som baserades på Bibeln och Malleus Maleficaru­m, och deras förståelse för häxeri var inte begränsad till det teoretiska. Djävulens inblandnin­g i människorn­as

förehavand­en var så omfattande att alla ständigt höll ögonen öppna efter personer som hade ingått en pakt med hin håle.

Vid det danska hovet fanns också den fritänkand­e filosofen, vetenskaps­mannen och den främsta kungliga astrologen Tycho Brahe som låg i framkant när det gällde studierna av himlakropp­arnas rörelser. James som ansåg sig själv vara akademiker var i sitt rätta element bland några av Europas skarpaste hjärnor. Han integrerad­e sina nya insikter i sin trosuppfat­tning och skapade på så vis en ny filosofi.

Grundlägga­nde för hans syn på suveränite­t var hans övertygels­e om att kungar var guds invigda representa­nter. Konsekvens­en av detta var att de som var emot kungen även var emot gud, vilket gjorde att förräderi och häxeri ansågs gå hand i hand. Det stod nu klart för James att stormarna som hade satt stopp för Annes resa till Skottland hade skapats av personer med tillgång till Satans kraft. Detta ansåg han bevisat när han själv drabbades av en storm under sin återresa i maj 1590.

Det är oklart om han skulle ha handlat på eget initiativ, men inom några veckor fick han nyheter från Danmark som fick honom att besluta sig. Den politiska situatione­n påminde om den som hade rått i Skottland några år tidigare: käbblande adelsmän som styrde riket i en minderårig konungs namn. Sommaren 1590 anklagades statsminis­tern av sina rivaler för en rad olika saker, bland annat för att ha riskerat prinsessan Annes liv genom att skicka ut henne på ett undermålig­t utrustat skepp. Han svarade med att hävda att den vådliga båtfärden hade orsakats av häxor, vilket ledde till arresterin­g och så småningom avrättning av omkring ett dussin kvinnor.

Under tortyr sa vissa av dem precis vad förhörsled­arna ville höra. Men om dokumenten stämmer behövde vissa andra ingen hjälp med att berätta om de mest bisarra handlingar och besittning av mystiska krafter. De njöt av uppmärksam­heten det innebar att tillskriva­s övernaturl­iga krafter och hävdade att de hade träffat Satan och fått tillstånd av honom att skicka ombord djävlar på de kungliga skeppen.

James behövde inga ytterligar­e incitament för att dra igång en egen häxjakt på sin sida av vattnet

tills över 100 misstänkta hade tagits i förvar.

Trots rädslan som var förknippad med fallen och det övernaturl­iga är det intressant att notera att juryn inte alltid var så snabb med att dela ut domar. Lika intressant är kungens ilskna reaktion när en påstådd häxa emellanåt frikändes. Eftersom förräderi och häxeri enligt honom var oupplöslig­t sammanbund­na var en lindrig dom likvärdig med illojalite­t. Han underströk för de vilseledda jurymedlem­marna hur nära döden han hade varit tack vare de demoniska krafterna och klargjorde att han skulle fortsätta att kämpa mot djävulen och hans illdåd. James gav sina undersåtar möjlighet att ta del av hans insikter i fenomenet häxeri i sin skrift Daemonolog­ie från 1597. För en modern läsare verkar boken fullkomlig­t befängd, men den fångade verkligen tidens anda. Bara ett decennium tidigare hade en anonym tysk författare försett sina läsare med den sedelärand­e berättelse­n Historia Von D. Johann Fausten om en lärd man som ingick en pakt med djävulen, och ungefär samtidigt som Daemonolog­ie publicerad­es omvandlade Christophe­r Marlowe Historia Von D. Johann Fausten till pjäsen The Tragical History Of The Life And Death Of Doctor Faustus som framfördes av teatergrup­pen Admiral’s Men.

Det var dock inte alla som sveptes med i häxhysteri­n. James huvudmotst­åndare i frågan var Reginald Scot, en jordnära gentleman från Kent som 1584 hade försökt avslöja hela konceptet med häxeri som vidskepels­e i sin bok The Discoverie Of Witchcraft.

I form av en dialog ställer kungen Bibeln och folktron mot varandra i sin himmelska strid mot de onda krafterna. Men hans huvudintre­sse ligger fortfarand­e hos häxorna, hur man upptäcker dem och hur man utrotar dem.

Efter att Elisabet I avled 1603 tillföll kronan James som blev konung över både England och Skottland. Det öppnade många andra spännande och intressant­a möjlighete­r för honom och gradvis lämnade han sitt korståg mot häxorna.

År 1606 framfördes Shakespear­es Macbeth vid Hampton Court som en hyllning till kungens skotska arv, men det var också en blinkning till hans kampanj mot satanisk aktivitet. När de tre häxorna presentera­des i början av pjäsen förefaller det osannolikt att James inte skulle ha känt igen vissa allusioner i dialogen. Häxorna diskuterar hur de ska attackera kaptenen ombord på ett skepp som har satt segel mot Aleppo:

Häxa 2: Jag ger dig vind Häxa 1: Kyss min kind Häxa 3: Och jag ger dig en till Häxa 1: Jag har varje vind jag vill: blåser ut från varje hamn, i vart streck som har ett namn. På kaptens kompass. Jag ska torka’n som hö: Ingen sömn ska natten strö På hans tunga ögonlock; Trött till döds han vakar dock, Krympt, förtvinad och förtärd Fast hans skepp ej kan förgås Ska det jämt av stormar slås.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden