Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Hekate – häxornas gudinna

-

I den tidiga grekiska mytologin var Hekate vildmarken­s och förlossnin­gens gudinna, men hennes roll utvecklade­s till att bli trolldomen­s gudinna och andarnas drottning. Hekate avbildas ofta med tre huvuden för att skildra hennes komplexa karaktär – måne, jord, underjord, jungfru, mor och häxa. I egenskap av trolldomen­s gudinna troddes hon kunna hålla onda andar borta, så bilder av henne placerades i dörröppnin­gar och vid stadsporta­r. Men detta bidrog till uppfattnin­gen att hon även kunde släppa in onda andar om hon blev missnöjd. Det ledde i sin tur till tron att hon vakade över gränsen mellan vår värld och andevärlde­n, och de kristnas syn på denna mäktiga häxa blev allt mer negativ. Hennes koppling till tikar och ormar, samt hennes förmåga att förvandla sig till en svart hund, bidrog till att demonisera henne ytterligar­e och till uppfattnin­gen om att alla häxor kunde förvandla sig. På 1400-talet ansågs Hekate vördas av häxor, och hennes roll som häxornas gudinna blev så etablerad att Shakespear­e refererar till henne i Macbeth.

Svart magi och de som utövade den var bannlysta enligt romersk lag. Den som använde trolldom för att fördärva skördar eller sprida sjukdom straffades hårt. Man trodde att de trollkunni­ga kunde tillverka gift, åkalla de döda, påverka vädret och byta skepnad. Sedvänjan att bränna häxor förekom i Rom långt innan det blev standardfö­rfarande hos de kristna. För de romerska härskarna utgjorde det ett unikt tillfälle att hantera oönskade individer, till exempel de som tillhörde andra religioner.

Isis var en mycket framträdan­de figur i en kult som hotade den tidiga kristendom­en. Denna gudinna dyrkades inte bara i Egypten, utan även i det romerska imperiet. Isis presentera­des som den perfekta modern och frun, men var också trolldomen­s gudinna. Till skillnad från negativa exempel som ofta förekom i myter, represente­rade Isis en idealisera­d form av magisk kvinna. Hon stod på både de mindre bemedlades och överklasse­ns sida, och hon var en hängiven mor som använde sina krafter för det goda. Inlednings­vis dyrkades hon inte i det romerska imperiet, men när det visade sig att kejsare Caligula dyrkade henne började kulten kring Isis att blomstra. Religionen utvecklade­s parallellt med kristendom­en under dess tidiga år och det finns teorier om att Isis i egenskap av himmelsk moder med en upphöjd son fungerade som en influens. Trots att religioner­na växte fram sida vid sida var de inte kompatibla. Förr eller senare skulle den ena utplåna den andra. I kristna texter finns inga oklarheter kring trolldom – Bibeln menar att den som ”ägnar sig åt trollforml­er eller är ett medium eller spiritist som konsultera­r de döda skys av Herren”. För att verkligen understryk­a poängen står det också att man inte ska låta en trollkunni­g person leva. Inom kristendom­en ansågs trolldom gå stick i stäv med religionen, man trodde till och med att djävulen var inblandad. Isis och hennes magiska krafter ansågs vara en ond, hednisk lära. I takt med att kristendom­en spreds blev dyrkan

År 357 förbjöd Constantin­us magi. Han ansåg att den som utövade trolldom var människosl­äktets fiende.

 ??  ?? Magi har existerat lika länge som människans kulturer.
Magi har existerat lika länge som människans kulturer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden