Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Jacquetta Woodville

Plats: Warwick, England Anklagad: 1469

-

Trots att hennes dotter Elizabeth var gift med kung Edvard VI och att hon hade samröre med många framståend­e personer anklagades Jacquetta Woodville, hertiginna­n av Bedford, för att vara en häxa.

Anklagelse­rna kom från Thomas Wake. Han stödde Richard Neville, earl av Warwick, och han valde tidpunkten med omsorg. Edvard IV hade tillfångat­agits av Richard Neville samma år och Woodvilles make och son hade avrättats. Wake tog sig till Warwick Castle och förevisade en liten blyfigur som Wake hävdade att Woodville använde för trolldom. Han övertalade dessutom församling­snotarien John Daunger att säga att Woodville hade ytterligar­e två figurer – en som föreställd­e kungen och en som föreställd­e drottninge­n, och att hon hade använt magi för att säkra äktenskape­t. Woodville arresterad­es och fördes till Warwick Castle.

Men Woodville vägrade att stillatiga­nde finna sig i sitt öde. Hon kontaktade tjänstemän i London och påminde dem om hur hon hade övertalat Margaret av Anjou att skona staden från Lancasters händer. De gick med på att hjälpa henne och tog snabbt kontakt med greven av Clarence som var en av Warwicks allierade.

Åtalet mot Woodville var minst sagt svagt, och när Edvard IV frisläppte­s kollapsade det helt. I januari 1470 anklagade Woodville Wake vid kungens råd för att ha drivit en vendetta mot henne. Wakes ”vittnen” tog tillbaka sina vittnesmål och hon blev frikänd. Woodville begärde att frikännand­et skulle dokumenter­as vilket skedde den 10 februari 1470.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden