Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Drottning Joans rykte

Vad tyckte hennes samtida om henne?

-

De flesta moderna historiker anser att anklagelse­rna om förräderi och trolldom mot Joan var en lögn skapad av kungen i syfte att komma åt hennes tillgångar. Det innebär inte att hennes samtida hade samma syn på drottninge­n – faktum är att många misstänkte henne för utövande av trolldom, häxeri och svartkonst­er.

Det är värt att notera att trots att Joan var omtyckt, ansåg somliga att anklagelse­rna var fullt rimliga. I egenskap av utlänning som inte förde med sig något till äktenskape­t betraktade­s Joan med misstänksa­mhet och äktenskape­t sågs inlednings­vis med oblida ögon. Det är emellertid en situation som många kungliga makar har upplevt genom historien. Joans släktskap skapade dock viss oro. Även hennes far, Karl II av Navarra, anklagades för trolldom under sitt styre så det var inte allt för långsökt att tänka sig att äpplet inte föll långt från trädet.

Med det sagt – om man jämför med senare drottninga­r som Margaret av Anjou och Elizabeth Woodville har inte Joans rykte solkats lika mycket som deras på grund av anklagelse­rna om trolldom.

 ??  ??
 ??  ?? Avgörande ögonblick Upp i lågor, mars 1431Genom styvsonson­en kung Henrik VI ingick Joan i huset Lancaster, men befann sig trots det långt från kronan. För att undvika att bli utnyttjad drog sig Joan tillbaka till sitt hem i Langley. På grund av försumligh­et hos tjänstefol­ket brann huset ner – ett lågvattenm­ärke i den senare delen av Joans liv.
Avgörande ögonblick Upp i lågor, mars 1431Genom styvsonson­en kung Henrik VI ingick Joan i huset Lancaster, men befann sig trots det långt från kronan. För att undvika att bli utnyttjad drog sig Joan tillbaka till sitt hem i Langley. På grund av försumligh­et hos tjänstefol­ket brann huset ner – ett lågvattenm­ärke i den senare delen av Joans liv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden