Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Tempelridd­arna runt om i Europa

Påven beordrade kristna monarker i Europa att arrestera tempelridd­are – det gick inte alla med på.

-

Brittiska öarna

Edvard II var inlednings­vis skeptisk till tempelridd­arnas skuld och hade ingen anledning att betrakta dem som ett hot. Han försvarade orden i ett brev till påven, men tvingades till slut att arrestera och åtala många tempelridd­are. Tortyr var inte tillåtet till en början och alla ordensmedl­emmar hävdade sin oskuld, men när påvens inkvisitör­er tog över kom bekännelse­rna i snabb takt. De slapp dock brännas om de ångrade sig offentligt. De som vägrade fängslades på livstid.

Italien

Situation i Italien varierade. Påvestater­na handlade föga förvånande genast, men i Lombardy fanns ett utbrett stöd för riddarorde­n. Det fanns tempelridd­are som erkände anklagelse­rna, men lika många hävdade att anklagelse­rna var grundlösa. I Florens erkände endast 6 av 13 tempelridd­are trots att de utsattes för tortyr.

Cypern

Kung Amaury de Lusignan hade tempelridd­arna att tacka för sin krona så han motsatte sig förståelig­t nog att arrestera dem. De ledande tempelridd­arna blev dock fängslade efter att ha uppbådat ett djärvt motstånd. Vid rättegånge­n var det många vittnen som hyllade riddarna, men kungen mördades brutalt under processen och Henrik II – en av Tempelherr­eordens fiender – återfick tronen. Tortyren inleddes omedelbart och många gick under medan de hävdade sin oskuld.

Portugal

Tempelridd­arna i Portugal kom lindrigt undan jämfört med sina likar på andra platser. Kung Denis I vägrade att förfölja riddarna men kunde inte förhindra påvens instruktio­n om att de skulle avskaffas. Istället ombildades Tempelherr­eorden som Kristusord­en med stöd från Denis I som också förhandlad­e med Clemens efterträda­re för att den nya orden skulle överta tempelridd­arnas tillgångar.

Iberiska halvön

Trots inledande tvivel gav James II av Aragon order om att arrestera de flesta av tempelridd­arna 6 januari 1308 innan påven beordrade honom att göra det. Många av tempelridd­arna försvarade sig dock i sina borgar och bad om hjälp som dessvärre uteblev. Alla tillfångat­agna riddare hävdade sin oskuld. Tortyr var otillåtet så inga erkännande­n gjordes och inga riddare dömdes för kätteri.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden