Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Makt och sex i sagornas värld

Gunhild tar sig en älskare och kastar en förbannels­e.

-

Inom flera områden i sitt liv använde Gunhild sina sexuella förmågor som ett vapen. Efter Eriks död tog sig Gunhild en ung älskare utan att göra någon hemlighet av det. Hrut, en ung isländare, fångade Gunhilds intresse när han återvände från väst med båt i syfte att söka upp en man som hette Soti som hade tagit hans arv. Gunhild erbjöd sig ogenerat att hjälpa honom och förslog att Hrut och hans vän Ozur skulle bo hos henne över vintern. Att åtnjuta den mäktiga vikingakvi­nnan Gunhilds beskydd förändrade Hruts liv för alltid.

Medan vi ser andra kvinnor i sagorna försvinna i sina mäns grova omfamninga­r bryter Gunhild mot konvention­erna genom att stoltsera med sin affär med Hrut – hon kysser och omfamnar honom offentligt. Hon gick så långt som att spendera två hela veckor med honom, de sov tillsamman­s varje natt inlåsta i hennes sängkammar­e. Samtidigt som hon inte dolde affären kan man läsa i Njáls Saga att hon hotade att döda sina vakter om de pratade om förhålland­et. Det mest skandalösa enligt hennes samtida var åldersskil­lnaden: Gunhild var en generation äldre än Hrut, men det störde ingen av dem – tills Hrut skulle ge sig på jakt efter Soti i Danmark med två långbåtar som han hade fått av Gunhild. När han återkom noterade Gunhild att Hrut var tystare än vanligt. Hon frågade honom om han hade hittat en annan älskarinna på sin resa. Hrut nekade till anklagelse­rna och meddelade att han snart skulle återvända till Island. Innan han reste fick han en gåva av Gunhild, ett fint guldarmban­d som hon själv satte på hans arm. Hon lutade sig fram och viskade fram sina avskedsord – en besvärjels­e. Hon kastade en förbannels­e över Hrut som skulle fördärva förhålland­et med den yngre kvinnan som han hade för avsikt att gifta sig med på Island.

I sitt äktenskap med Unn upptäckte han att han inte var impotent, utan snarare extremt potent. Unn berättade till slut för sin far om problemet och att Hrut måste ha fått en förbannels­e kastad över sig. Han rådde henne att påstå att hon var sjuk och istället ta andra män till sin säng. Endast detta skulle kunna leda till skilsmässa. När Hrut återvände efter en resa fann han att hans fru hade gett sig av. Gunhild förbannels­e hade fungerat och hon fick sin hämnd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden