Hela Sveriges fotboll

FIXA DE LÄTTA MÅLEN EN NYCKEL TILL PITEÅSUCCÉ

- KRISTOFFER BERGSTRÖM kristoffer.bergstrom@aftonblade­t.se

■När Piteå blev svenska mästare 2018 hade de noll kryss och sex förluster. När Piteå floppade 2019 hade de tio kryss och fyra förluster. Orsaken är lättfunnen men följdfråga­n är viktigare: varför kryssade Piteå bort sina chanser?

Själva pekar de på flygstrejk­er och långa bortaresor. Inte så att de var tröttkörda, men alla timmar i buss och på tåg filade ner den sista lilla udden. Den där procenten som inte känns, men som utgör skillnad mellan stolpe in och gaveln.

Tyvärr ligger Piteå lika långt från Skåne och Östergötla­nd fortfarand­e. Resorna kan bli smidigare men är lika långa. Dessutom har tio spelare lämnat och kånkat tonvis med rutin med sig ut ur Norrbotten. Det talar för ett nytt år i mitten.

Ska det bli bättre än så måste den nya backlinjen klaffa. Den har varit överraskan­de tät på försäsonge­n. Villkor två är att brasilians­kan Fernanda da Silva lyfter sig ännu ett steg. Sju poäng i fjol är okej, men i Janogys frånvaro behöver hon nog dubbla den skörden. Punkt tre är innermittf­ältet. Till i år har det centrerats och yttrarna flyttats in för att bilda en muskulös propp. Många motståndar­e kommer att krascha rakt in i där, det är uppenbart, men Piteås lycka kommer bero på hur de hanterar alla bollvinste­r. Har de fart och kunnande att stjäla lätta mål? Kan nya Astrid Larsson kontra in ett par poänggivan­de bollar?

Då, först då, kan den sympatiska Julia Karlernäs leda sitt kvinnskap mot toppen igen.

 ??  ??
 ??  ?? Julia Karlernäs.
Julia Karlernäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden