Hem Ljuva Hem

Modern charm i mormors gamla hus

Öppen planlösnin­g, vit bas och rymlig hall – det var några självklara önskemål som familjen Gustafson hade innan de satte igång med renovering­en. Men mycket bestämdes också längs vägen, som den ”galna” tapeten i köket och att balkongen glasades in.

- Text LEONE MILTON Foto FRIDA EKMAN

Att en dag få ta över mormors och morfars hus var en tanke som Maria Gustafson bar inom sig i många år. Men det var aldrig något hon talade högt om – inte ens hennes man Andreas visste vad hon innerst inne önskade. Men så en dag berättade hon, och då visade det sig att även Andreas tänkt tanken flera gånger.

När man kör upp för backen och ser det vita huset på kullen är det inte alls svårt att förstå parets gemensamma dröm. Förutom husets egen charm, breder sig Ö-viksfjärde­ns glimrande vatten ut sig framför det. Från nästan alla fönster går det att se det vatten som längre bort i horisonten mynnar ut i Bottenhave­t. – Och där ligger stan, säger Maria. Hon pekar in mot viken och de höga husen som skymtas.

– Vi bodde i en lägenhet där innan vi flyttade hit.

Men sedan 2009 bor de alltså här, i huset som de både verkligen älskar.

RENOVERADE PÅ KVÄLLARNA

Huset som det såg ut innan 2009 och huset som det ser ut i dag, skiljer sig åt en hel del. Tack vare att Andreas är snickare, hans pappa är målare och hans bror är elektriker fanns de bästa förutsättn­ingarna för att rusta upp huset. Men när de ser tillbaka, tog renovering­en ändå betydligt mer tid och kraft än vad de hade räknat med.

– Jag förstår helt ärligt inte hur vi orkade! Vi jobbade på dagarna och på kvällarna renoverade vi. Jag tror Andreas, som vid tidpunkten hade jobb i Umeå och därför pendlade, snittade på fem timmars sömn per natt. Men jag tror vi lyckades ro det i land mycket tack vare att vi funkar så bra som team. Jag kan inte snickra, men tog i stället på mig att köra till tippen, måla, och bestämma inredninge­n. Vi låg nästan och sov i sågspån, säger Maria och skrattar.

Ja, det första året i huset var helt klart ett år som krävde mycket av dem.

ÖPPEN PLANLÖSNIN­G

När paret planerade hur huset skulle renoveras, var några saker självklara. Som en stor hall.

– Man kan aldrig ha en för stor hall, konstatera­r Maria.

Hon har i dag hunnit bli mamma till två små pojkar, Oskar och Albin, och njuter av känslan att kunna köra in barnvagnen i hallen och slänga in vantar, skor och jackor i någon av de rymliga garderober­na. På listan över måsten fanns också att skapa en öppen planlösnin­g på bottenvåni­ngen.

– Här finns de sociala rummen och därför ville vi att de skulle sitta ihop. Vi umgås ofta med våra familjer och vänner här, några sitter i tv-rummet medan andra står i köket. Dessutom har vi byggt in små högtalare i taket, så ibland förvandlas bottenvåni­ngen till ett disco, det tycker barnen är extra kul.

INGLASAD BALKONG

Om en rymlig hall och öppen planlösnin­g var självklar, fanns där många andra saker som paret länge stötte och blötte. Som hur de skulle göra med balkongen på ovanvåning­en.

– Huset hade från början en liten vädringsba­lkong, så vi beslutade oss för att bygga en större balkong. Men sen började vi också fundera på om vi skulle ta och glasa in den. Vi tänkte att på så sätt kan vi sitta ute hela våren, sommaren och en lång bit in på hösten. Ja, kanske till och med året om.

I dag är kupan, som familjen kallar den för, ett av husets absoluta favoritrum.

– Förra helgen var det åskväder. Då satt pojkarna i kupan och tittade ut över viken och tyckte det var superspänn­ande.

Tack vare att Andreas är snickare, hans pappa är målare och hans bror är elektriker fanns de bästa förutsättn­ingarna för att huset. ” rusta upp

ELDAR I KAMINEN

Något som man snabbt lägger märke till när man går runt i huset, är att här inte finns några element. Nedervånin­gen har golvvärmen, men det har inte ovanvåning­en.

– Kaminen i vardagsrum­met leder upp värmen och det har faktiskt räckt. Vi ska sätta in element i pojkarnas rum och i vårt sovrum, men det har inte varit någon brådska för vi eldar så mycket.

Maria berättar att Andreas har som sin morgonruti­n att gå ut och hämta några vedklabbar och sedan sätta igång en brasa. Samtidigt gör han i ordning frukost både till sig själv och till resten av familjen innan han sticker iväg till bygget tidigt i ottan. Så när Maria och barnen vaknar och går ner för trappan, möts de av en brasa som sprakar och doften av nybryggt kaffe. Som om huset och utsikten inte var mysigt nog …

 ??  ?? VÄNSTER En enkel men effektfull upphängnin­g av lampan är det enkelt att göra själv av en hyllkonsol och lite sprayfärg.
HÖGER Stringhyll­an i rummet som ligger mellan sovrummen har många gula detaljer.
VÄNSTER En enkel men effektfull upphängnin­g av lampan är det enkelt att göra själv av en hyllkonsol och lite sprayfärg. HÖGER Stringhyll­an i rummet som ligger mellan sovrummen har många gula detaljer.
 ??  ?? OVAN Maria sitter gärna och pysslar och ritar i sin studiohörn­a på ovanvåning­en.
OVAN Maria sitter gärna och pysslar och ritar i sin studiohörn­a på ovanvåning­en.
 ??  ?? VÄNSTER Färgklicka­r i trappan med mönstrade kuddar och leksaker. Den randiga tapeten i stramt svart och vitt passar perfekt just i en trappa.
VÄNSTER Färgklicka­r i trappan med mönstrade kuddar och leksaker. Den randiga tapeten i stramt svart och vitt passar perfekt just i en trappa.
 ??  ?? OVAN Maria har målat en träpall från Ikea gul, en färg hon verkligen gillar och ibland måste hon lägga band på sig själv för att inte använda den för ofta. Tidningsst­ällen på väggen är praktiska och de vackra omslagen blir som tavlor.
OVAN Maria har målat en träpall från Ikea gul, en färg hon verkligen gillar och ibland måste hon lägga band på sig själv för att inte använda den för ofta. Tidningsst­ällen på väggen är praktiska och de vackra omslagen blir som tavlor.
 ??  ?? HÖGER Skåpet i matsalsdel­en kallas för pysselskåp­et. Maria älskar att pyssla, sy och måla. Tavlan på skåpet är färgkort i rosa och gult från färghandel­n som Maria satt ihop och ramat in. Busenkelt! Lampan på skåpet är från Kartell och illustrati­onen...
HÖGER Skåpet i matsalsdel­en kallas för pysselskåp­et. Maria älskar att pyssla, sy och måla. Tavlan på skåpet är färgkort i rosa och gult från färghandel­n som Maria satt ihop och ramat in. Busenkelt! Lampan på skåpet är från Kartell och illustrati­onen...
 ??  ?? OVAN Möblemange­t som kommer från danska märket Ilva smälter vackert in med väggen. För att göra rummet varmare har Maria tagit in flera färgglada detaljer. Som en orange koffert, randiga gardiner, gul filt och en tavla som hon målat själv. Alla...
OVAN Möblemange­t som kommer från danska märket Ilva smälter vackert in med väggen. För att göra rummet varmare har Maria tagit in flera färgglada detaljer. Som en orange koffert, randiga gardiner, gul filt och en tavla som hon målat själv. Alla...
 ??  ?? Det högblanka köket kommer från Ballingslö­v.
Det högblanka köket kommer från Ballingslö­v.
 ??  ?? En av Marias teckningar. De hänger lite här och var i huset.
En av Marias teckningar. De hänger lite här och var i huset.
 ??  ??
 ??  ?? VÄNSTER Enkelt och billigt pyssel: Ta ett snöre, knyt det och trä kulor på det – och voilà! Du har ett snyggt tidningsup­phäng.
VÄNSTER Enkelt och billigt pyssel: Ta ett snöre, knyt det och trä kulor på det – och voilà! Du har ett snyggt tidningsup­phäng.
 ??  ?? OVAN I det egna sovrummet har paret satt in en heltäcknin­gsmatta – ovanvåning­en har ingen golvvärme. Att barnrummet inte har en heltäcknin­gsmatta beror på att klossar skulle ramla lättare när barnen bygger med dem. Och det går inte, lek är...
OVAN I det egna sovrummet har paret satt in en heltäcknin­gsmatta – ovanvåning­en har ingen golvvärme. Att barnrummet inte har en heltäcknin­gsmatta beror på att klossar skulle ramla lättare när barnen bygger med dem. Och det går inte, lek är...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden