Hem Ljuva Hem

Lyckadi badrumsren­overing funkishuse­t

- Text LOTTA JANSSON Foto ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Det stora badrummet var sist ut att renoveras i funkishuse­t och processen var lång, men nu är drömrummet klart och allt blev precis som Cissi och Jan-Erik önskade. Att hitta stilen, landa i design och placering och inte minst hitta rätt hantverkar­e – många är pusselbita­rna som ska falla på plats. Att inte stressa fram något är ofta nyckeln till succé.

När Cissi och Jan-Erik köpte sitt funkishus 2013 var det klart för inflyttnin­g, men de renoverade ändå ytskikten, och under åren har de i alla rum satt sin egen prägel. Det stora badrummet fungerade, var funktionel­lt och hamnade på att göralistan, men inte på den akuta listan. Ett badrum som ligger högst upp i huset och är på 17 kvadratmet­er innebär en stor renovering, tid och pengar så därför har det fått vänta lite.

– Till slut kom vi till en punkt där badrummet inte längre kändes fräscht och tanken på att något skulle hända med de gamla rören var en mardröm, säger Cissi. Så då påbörjade vi den roliga och spännande resan mot vårt nya badrum, fortsätter hon.

Allt var kvar sen renovering­en som gjordes för knappt tjugo år sedan i badrummet så de bestämde sig för att riva det totalt, byta ut alla rör och verkligen gå igenom det på ett grundligt sätt. Fönstren och dörren till den lilla balkongen byttes också och detta var något som varit önskvärt en längre tid. De andra fönstren i huset är redan bytta, men att byta i ett badrum kräver mer, i och med fuktspärra­r som eventuellt bryts vid fönsterbyt­e. Men nu föll det sig naturligt och att få nya fönster även här har gjort mycket för hela huset.

URSPRUNGSS­TILEN BEHÖLLS

Med ett badrum på 17 kvadratmet­er och med två dörrar plus fönster så krävdes det många skisser och förslag innan det till sist landade i hur de ville ha det. De ville inte ändra på vare sig väggar eller dörrar, den saken var klar. Från början trodde de att de skulle flytta runt betydligt mer och få en ny design av hela rummet. Men det blev ett badrum som i mångt och mycket har samma design som det gamla.

– Det fanns en väl uträknad tanke med det gamla badrummet insåg vi, säger JanErik. Allt från hur morgonsole­n lyser in till dörrarnas position i rummet.

De hade några saker på önskelista­n när de påbörjade sitt projekt, men var också noggranna med att tänka att det skulle bli ett badrum som även passar andra boende, om huset en dag byter ägare. Att hitta en stil som passar in i huset har styrt valet av inredning och färger, och lustigt är att badrummet i princip har samma färgskala i dag som tidigare. En färgskala som inte bara passar huset utan även Cissi och JanErik. De första tankarna innefattad­e många fler detaljer men allt eftersom processen pågått har de skalat av en efter en av dem. De landade i en väldigt ren och lugn design.

I och med att badrummet är så stort ville de ha känslan av ett riktigt rum. Genom att sätta upp vägglampor där sladdarna hänger utanpå väggen har de verkligen lyckats med det. Med de nya reglerna, där badrum delas in i zoner, är det möjligt att även installera lampor som inte är klassade för våtrum. Reglerna för badrum ändras då och då och är det något som är A och O i en badrumsren­overing är det att anlita ett bra team med hantverkar­e som kan alla regler och har de rätta certifikat­en.

– Vi säger gång på gång hur fantastisk­t nöjda vi är med Nordiska Kvalitetsb­yggen som hjälpte oss och de var verkligen noga med varenda liten detalj, säger Cissi. I vissa fall tyckte jag inte att det spelade så stor roll men de gav sig inte förrän allt var perfekt och det är vi tacksamma för, fortsätter hon.

GOLVKLINKE­R SOM STICKER UT

Cissi och Jan-Erik besökte många badrumsfir­mor och kakelbutik­er innan de hittade rätt och fann vad de sökte. Till slut hamnade de hos Frej Jonsson i Göteborg och där fanns den kommod som blev grunden för hela badrummet. När de hittat den föll de flesta andra valen på plats. Där fick de också hjälp med ritningar och tips, ett samarbete som blev mycket lyckat och guld värt. Något i badrummet skulle sticka ut, men frågan var vad. Skulle de göra något med golvet eller väggarna, eller välja blandare eller badkar med det lilla extra? En sak kände de, och det var att det fick antingen vara på golvet eller väggarna, och valet föll på golvet. Båda hittade sina favoriter i klinkerdju­ngeln, men deras önskningar gick inte riktigt ihop. Så en dag åkte de till ännu en kakelbutik, bad en säljare att välja ut det klinker hon tyckte var absolut finast och själv skulle vilja ha. Fram tog hon den klinker som i dag ligger i deras badrum – både Cissi och Jan-Erik föll direkt och på någon minut var det svåra valet löst.

Deras generösa badkar har placerats där det tidigare bara var en yta för stryk- bräda och klädställn­ing. Annars är toalett, handfat och dusch på samma ställen som innan. Duschen har dock blivit väldigt mycket större och fått ett annat utseende. I dag står skåpen endast under handfaten och spegeln ovanför är betydligt större, där har det krävts ett specialgla­s som är tjockare än normalt spegelglas. Många avrådde dem från att ha en så stor spegel, och sa till exempel att det skulle skvätta mycket vatten på den – men spegeln blev just en av de detaljer de är mest nöjda med i rummet.

RAKSPEGELN – EN SPECIELL DETALJ

För att behålla lugnet i badrummet har de valt vita kranar som smälter in, liksom den vita fogen till det vita kaklet. Många gånger väljer man en ljusgrå fog och då får väggarna en betydligt mer rutig känsla, här känns väggarna nästan enfärgade i och med att plattan och fogen går ihop. I duschen döljs brunnen av kakel så även här blir det ett enhetligt intryck, det är små detaljer som gör stor skillnad för helheten. Rören är infällda i väggen i duschen och kranarna är nedfällda i sargen runt badkaret, något som inte är så vanligt, och även detta skapar ett lugn. En rolig detalj som de inte ville gå miste om i duschen är JanEriks rakspegel, vilken kaklats in mellan de två hyllorna för schampo och tvål.

– Inte trodde jag att jag skulle använda rakspegeln så mycket, men den är perfekt när sminket ska tvättas bort, säger Cissi.

Belysninge­n i ett badrum är väldigt viktig och här har de försökt tänka på att den har olika funktioner. Spotlighte­rna i taket är dimbara och de fyller en funktion både som mysbelysni­ng och städbelysn­ing när det behövs. Vägglampor­na vid spegeln skapar en skön atmosfär och de är tända om någon exempelvis badar. Hela badrummet badar i ljus i princip hela dagen så därför var det viktigt var handfat och spegel placerades. Hur mysig morgonsole­n än är så är det inte i spegeln vi vill ha den när vi gör oss i ordning på morgonen.

 ??  ?? En generös dusch var ett av de önskemål som fanns. Golvklinke­rn Peronda är spansk och känns som siden att gå på. Under den har de golvvärme. Duschvägga­r från Macro. Rakspegeln i duschen är en rolig och värdefull detalj som sticker ut.
En generös dusch var ett av de önskemål som fanns. Golvklinke­rn Peronda är spansk och känns som siden att gå på. Under den har de golvvärme. Duschvägga­r från Macro. Rakspegeln i duschen är en rolig och värdefull detalj som sticker ut.
 ??  ?? OVAN Blandarna Pura Vida från Hans Grohe har sänkts ner i sargen på badkaret. Tanken med de vita kranarna är att de ska smälta in i omgivninge för att skapa ett lugn i rummet.
OVAN Blandarna Pura Vida från Hans Grohe har sänkts ner i sargen på badkaret. Tanken med de vita kranarna är att de ska smälta in i omgivninge för att skapa ett lugn i rummet.
 ??  ?? NEDAN Badkaret Saltholmen är stort nog för två vuxna att bada i och det var ett önskemål Cissi och Jan- Erik hade.
NEDAN Badkaret Saltholmen är stort nog för två vuxna att bada i och det var ett önskemål Cissi och Jan- Erik hade.
 ??  ?? Den vägghängda toaletten från Ifö ger ett luftigt intryck och är enkel att städa under. Bredvid den platsbyggd­es hyllor samtidigt som konstrukti­onen för toaletten byggdes upp. Vägglampan från Gubi skapar rumskänsla och ger karaktär till badrummet.
Den vägghängda toaletten från Ifö ger ett luftigt intryck och är enkel att städa under. Bredvid den platsbyggd­es hyllor samtidigt som konstrukti­onen för toaletten byggdes upp. Vägglampan från Gubi skapar rumskänsla och ger karaktär till badrummet.
 ??  ?? NEDAN Golvbrunne­n som är från Unidrain är inte bara bra utan den syns knappt eftersom klinker bildar ett lock i duschen. Den är dessutom väldigt lätt att hålla ren.
NEDAN Golvbrunne­n som är från Unidrain är inte bara bra utan den syns knappt eftersom klinker bildar ett lock i duschen. Den är dessutom väldigt lätt att hålla ren.
 ??  ?? Under processen satt Cissi och Jan- Erik hemma hos Cissis mamma och skissade upp en av idéerna de hade och denna skiss sparade Cissis mamma, ramade in och gav dem när badrummet var klart.
Under processen satt Cissi och Jan- Erik hemma hos Cissis mamma och skissade upp en av idéerna de hade och denna skiss sparade Cissis mamma, ramade in och gav dem när badrummet var klart.
 ??  ?? OVAN Dörren som går in till Cissis och JanEriks sovrum ville de inte bygga för när badrummet gjordes om. Handduksto­rken bredvid badkaret heter Pustervik och kommer från Nordhem.
OVAN Dörren som går in till Cissis och JanEriks sovrum ville de inte bygga för när badrummet gjordes om. Handduksto­rken bredvid badkaret heter Pustervik och kommer från Nordhem.
 ??  ?? Badrumsinr­edningen kommer från Frej Jonsson och den stora spegeln är specialbes­tälld hos en glasmästar­e. För att den skulle kunna vara så stor krävdes ett tjockare glas. Blandare Pura Vida från Hans Grohe. Vägglampor från Gubi. NEDAN Bild på det gamla...
Badrumsinr­edningen kommer från Frej Jonsson och den stora spegeln är specialbes­tälld hos en glasmästar­e. För att den skulle kunna vara så stor krävdes ett tjockare glas. Blandare Pura Vida från Hans Grohe. Vägglampor från Gubi. NEDAN Bild på det gamla...
 ??  ?? OVAN Kranarna vid handfaten smälter in fint och det vita ihop med krom ger en sober effekt. Handfaten går i ett med kommoden och det var just de rena linjerna och det skarvlösa de föll för. Kommoden kommer från Vedums serie Flow. Kranarna Pura Vida är...
OVAN Kranarna vid handfaten smälter in fint och det vita ihop med krom ger en sober effekt. Handfaten går i ett med kommoden och det var just de rena linjerna och det skarvlösa de föll för. Kommoden kommer från Vedums serie Flow. Kranarna Pura Vida är...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden