Historia junior

Chokladens ursprung

Choklad görs av kakao, eller som mayaindian­erna kallade det: gudarnas föda.

-

Choklad görs av ett ämne som heter teobromin, som finns i kakaobönor. Teobromin gör att hjärnan frigör adrenalin (ett uppiggande ämne) och det har druckits kakao i Sydamerika i tusentals år. Kakaon användes också i religiösa riter. Det äldsta fyndet härstammar från det sydamerika­nska landet Honduras, där man hittade rester av choklad i gamla krukor från omkring 1100 f.kr.

Fynd har visat att mayaindian­erna (ett folk som levde i bland annat Mexico) började odla kakoträd redan omkring 1400– 1100 f.kr. Namnet kakao härstammar faktiskt från mayaindian­erna. De kallade trädet kakaw, som betyder: gudarnas föda.

Det är också mayaindian­erna som får äran för att ha "uppfunnit" kakaodryck­en för över 2 000 år sedan. I en grav i Guatemala hittades gamla kärl, som var inristat med mayaindian­ernas ord för kakao och som innehöll rester från kakaodryck. Mayaindian­erna mosade kakaofröna och blandade dem med vatten och kryddor, som chilipeppa­r och vanilj. Det var den första formen av chokladdry­ck. De malde även kakaobönor till pulver, som de blandade med kallt vatten för att göra gröt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden