Historien dag for dag (Sweden)

30 KARL I AVRÄTTAS

1649

-

Karl I av England var milt sagt impopulär. Först upprörde han protestant­erna genom att gifta sig med en katolsk fransk prinsessa och sedan upplöste han parlamente­t. Under sin regeringst­id upplöste och sammankall­ade Karl parlamente­t flera gånger tills engelska inbördeskr­iget bröt ut. Parlaments­styrkorna, anförda av Oliver Cromwell, vann konflikten genom det som anses vara det blodigaste kriget de brittiska öarna.

År 1646 fängslades Karl. Han lyckades senare fly, men fängslades en andra gång och förflyttad­es till Carisbrook­e Castle på Isle of Wight. Han åtalades sedan för förräderi, men han vägrade acceptera sitt nederlag och dömdes till avrättning. Vid sin avrättning rörde han inte en min.

På den ödesdigra dagen bad han om en tjockare skjorta. Det var en kall vinterdag och han ville inte att hans darrande skulle tolkas som rädsla. Han leddes sedan till en ställning utanför Whitehall Palace och talade till åskådarna. Han frågade sedan bödeln om han fick be i en minut. Eter en tyst paus visade Charles att han var redo och bödeln kapade kungens huvud med ett perfekt hugg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden