Historien dag for dag (Sweden)

12 SUN YAT-SEN DÖR

1925

-

Kinas grundare, Sun Yat-sen, föddes i en fattig familj i provinsen Guangdong. Han är ihågkommen som

nationens fader tack vare sin roll i att göra Kina till en republik. Efter hans insats att befria landet från den hatade Qingdynast­in blev han också Kinas första tillfällig­a president. Han satt på posten i tre månader 1912 innan han avgick och efterträdd­es av Yuan Shikai. År 1919 grundade Sun Kinas nationalis­tiska parti, Kuomintang. Han blev partiets första ledare och satt kvar i nästan sex år.

I slutet av januari 1925 genomgick Sun en bukoperati­on efter en tids sjukdom. Det visade sig han led av levercance­r och var döende. Man försökte behandla honom med radium och traditione­ll kinesisk medicin, men misslyckad­es. Sun dog den 12 mars, 58 år gammal. Året efter började man bygga ett mausoleum som tog tre år att slutföra. Suns kvarlevor flyttades från hans ursprungli­ga viloplats på en buddhistis­k helgedom i Peking och begravdes i mausoleet. Nästan hundra år efter sin död anses Sun fortfarand­e vara en av det moderna Kinas största ledare.

Sun är populär i Kina, och enligt många var han lätt att tycka om och hade lätt för att tåla andras svagheter. Han är också ihågkommen för sin speciella strävan efter makten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden