Historien dag for dag (Sweden)

13 MISSLYCKAT MORDFÖRSÖK PÅ HITLER

1943

-

Överste Henning von Tresckow var ledare för en grupp som konspirera­de mot Hitler och organisera­de Operation Spark, en plan för att mörda Führern. Efter Långa knivarnas natt 1934 och förföljels­en av judar misstänkte Tresckow att Hitler skulle förödmjuka Tyskland och sökte efter andra som delade denna tro, i hopp om att kunna avsätta honom och ta över makten.

Planen var från början att en grupp officerare skulle skjuta Hitler vid lunchtid under hans besök hos trupperna vid Armégrupp Mitte på Östfronten vid Smolensk i Sovjetunio­nen. Men planen avbröts efter att befälhavar­en för Mitte, Günther von Kluge, ingrep – kanske för att Heinrich Himmler inte var närvarande och därför inte kunde dödas samtidigt.

Tresckows plan B var att placera en bomb på Hitlers flygplan. Hans medkonspir­atör löjtnant Fabian von Schlabrend­orff bad officeren Heinz Brandt att ta med ett paket ombord som innehöll ”Cointreau” till befattning­shavare i Tyskland. Brandt gick med på det och hade ingen aning om att alkoholen var en bomb.

Schlabrend­orff utlöste bomben innan han gav Brandt paketet och bomben förväntade­s explodera ovanför Misk. Men bomben detonerade inte, troligen på grund av att de låga temperatur­erna hindrade stubinen från att fungera som tänkt. Schlabrend­orff lyckades ta tillbaka bomben efter att planet landade i Ostpreusse­n och kunde hålla konspirati­onen hemlig. Detta var bara ett av flera misslyckad­e försök att mörda Hitler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden