Historien dag for dag (Sweden)

28 MUSSOLINI MÖRDAS

1945

-

Efter en omröstning i Fascismens stora råd och på order av den italienska kungen Viktor Emanuel III greps och fängslades Benito Mussolini för sina år som en diktator. Men historien om Mussolini slutar inte innanför väggarna i bergsfänge­lsets.

När Adolf Hitler fick höra att Mussolini fängslats skickade han Ss-fallskärms­jägare för att rädda honom. Räddningsu­ppdraget lyckades och Hitler och Mussolini träffades för att diskutera sina nästa drag. De bestämde att Mussolini skulle bege sig till den fascistisk­a republiken i norra Italien, som ockuperade­s av tyskarna. Men när de allierade gick in i Italien hotades Mussolinis ställning ännu en gång och han försökte fly till Schweiz.

Hans beslut att fly efter två år ledde slutligen till hans undergång. Mussolinis flykt tillsamman­s med sin älskarinna och några betrodda anhängare stoppades redan innan de hann passera gränsen. Mussolinis flyktbil stoppades av partisaner som upptäckte diktatorn. Dagen därpå sköts Mussolini i bröstet och dog. Hans död firades av hela nationen. Diktatorns och hans resesällsk­aps kroppar hängdes upp till allmän beskådan på Piazzale Loreto, samma plats som Mussolini avrättade partisaner på året innan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden