Historien dag for dag (Sweden)

09 JOHN BROWN FÖDS

1800

-

John Brown var son till en boskapshan­dlare i Connecticu­t och levde ett tragiskt liv som senare påverkade USA:S historia. Han flyttade hemifrån när han var 16 år, försökte sig på en karriär som kongressle­damot (det misslyckad­es) och öppnade sedan ett garveri. År 1820 gifte han sig med sin första fru, Dianthe Lusk, som sedan födde sju barn. Tyvärr miste Brown en son 1831, och 1832 miste han både sin fru och ännu en son.

Brown gifte om sig 1833, men hade mycket skulder på grund av att hans verksamhet gick dåligt under en period av sjukdom. Alla hans kommande satsningar misslyckad­es och bar mot konkurs. Browns liv förändrade­s radikalt 1837 efter mordet på Elijah P. Lovejoy, en framståend­e slaverimot­ståndare. Brown började ägna sitt liv åt att förgöra slaveriet och gjorde det våldsamt. Han attackerad­e slaverianh­ängare och bildade en liten armé.

Den 16 oktober 1859 bröt sig Brown och 21 medhjälpar­e in i statens vapenkamma­re i Harpers Ferry i West Virginia i hopp om att starta ett uppror genom att beväpna de förtryckta. Inbrottet misslyckad­es och Brown blev senare avrättad genom hängning. Många menar att hans handlingar förvärrade relationer­na mellan Sydstatern­a och Nordstater­na, en motsättnin­g som ledde till inbördeskr­ig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden