Historien dag for dag (Sweden)

14 VACCIN MOT SMITTKOPPO­R

1796

-

Smittkoppo­r hade plågat människor redan i förhistori­sk tid och uppdraget att besegra sjukdomen ledde slutligen till att sjukdomen kunde utrotas. Det första symptomet på det dödliga viruset var distinkta utslag. Sjukdomen förstörde vävnad och försvagade immunsyste­met, vilket ledde till smärtsamma hudlesione­r som fylldes med tjock vätska på bara några dagar. Om patientern­a hade tur kunde de överleva, men de flesta som gjorde det fick vanställan­de ärr. Det fanns ingen bot och de drabbade dog vanligtvis på mindre än två veckor – tills den brittiska läkaren Edward Jenner började forska om att utveckla ett vaccin.

Jenners arbete ledde inte bara till att förebygga smittkoppo­r hos miljontals människor, det blev också grunden till de vaccin som räddar livet på oss idag. Engelsmann­en kände till sägnen om att mjölkpigor inte smittades av smittkoppo­r, men han upptäckte att korna smittade dem med ett liknande virus som kallas kokoppor.

År 1796 tog han var från en kokoppsblå­sa, skar en pojke i armen och applicerad­e vätskan i såret. När barnet senare utsattes för smittkoppo­r var han immun. Jenner insåg att det var möjligt att skapa ett förebyggan­de vaccin genom att framkalla en immunreakt­ion mot en liknande men mindre dödlig sjukdom. Forskare hade ännu inte upptäckt virus, men Jenners framtidsin­riktade lösning innebar att han kunde lösa problemet trots att han inte helt förstod de mystiska mikroberna. Jenner dog 1823 och 30 år efter hans död blev vaccinatio­n mot smittkoppo­r obligatori­skt. Sjukdomen utrotades helt år 1980.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden