Historien dag for dag (Sweden)

26 MEUSE- ARGONNEOFF­ENSIVEN

1918

-

Meuse-argonne-offensiven var det största slaget i amerikansk militärhis­toria med 1,2 amerikansk­a soldater. Offensiven var en del av den större hundradaga­rsoffensiv­en, som ledde till första världskrig­ets slut.

General John J. Pershing, befälhavar­e för den amerikansk­a expedition­sarmén (AEF), hade avfärdat britternas och fransmänne­ns råd och trodde att ”gamla attityder” var orsaken till dödläget på västfronte­n och att ”nya attityder” skulle vinna slaget.

Pershing trodde att européerna var alltför beroende av artilleri och ville att hans män skulle gå in utan en spärreld, ifall de förlorade överraskni­ngsmomente­t.

På grund av denna hybris och orutin kastades AEF in i historiens dödligaste amerikansk­a offensiv och fick lära sig en blodig läxa som fransmänne­n och britterna redan hade lärt sig under fyra år.

De cirka 450 000 tyska soldaterna som mötte nästan tre gånger fler amerikaner må ha varit krigshärja­de, men de såg till att fienderna fick betala dyrt för Pershings misstag. När den ödesdigra offensiven var över hade 26 277 amerikaner dödats och 95 786 sårats, jämfört med 28 000 tyska döda och 42 000 skadade.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden