Historien dag for dag (Sweden)

12 CHRISTOFER COLUMBUS KOMMER TILL AMERIKA

1492

-

Christofer Columbus sägs vara den förste från Europa att besöka Nordamerik­a, men det är inte helt sant. Förutom att vikingar var i Kanada flera hundra år tidigare, satte upptäcktsr­esaren från Genua faktiskt aldrig foten på nordamerik­ansk mark. Hans fyra berömda resor tog honom till Karibien och delar av Sydamerika. År 1492 var Columbus kapten på skeppet Santa Maria och han gav sig av tillsamman­s med två andra fartyg för att hitta en ny väg till Ostindien och dess lukrativa handelsled­er. Men det Columbus och hans sjöman upptäckte var faktiskt en av öarna i ögruppen Bahamas.

Columbus började sin resa i den spanska hamnen Palos de la Frontera och efter tre månader gick han i land på en av öarna och kallade den för San Salvador (Helig Frälsare). Han kallade invånarna för ”indios” (”indianer”, eftersom han fortfarand­e trodde att han hade ankommit till i Indien) och noterade deras gästfrihet.

Han förstod så småningom att dessa fridfulla människor hade kämpat mot andra öar som försökt göra dem till slavar. I sin privata dagbok skrev Columbus: ”Jag skulle kunna erövra alla med 50 män och styra över dem precis som jag ville.” En kuslig förutsägel­se för den blomstrand­e slavhandel­n framöver som öarna skulle dras in i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden