Historien dag for dag (Sweden)

29 MASSAKERN VID SAND CREEK

1864

-

Läget var spänt i Colorado, där cheyenne- och arapahosta­mmarna en gång levt fritt. Efter ett fördrag 1861 hade de plötsligt mindre än en tiondel kvar av det land de en gång bodde på. Stammarna försökte försvara sig mot de vita nybyggare som försökte inkräkta på marken och det ledde till våldsamhet­er.

År 1864 föreslog USA:S regering en fredsförha­ndling och över 750 personer från stammarna mötte upp. När de väl slagit läger blev de tillsagda att flytta på sig. Indianerna vägrade och många av männen gav sig ut på jakt. Som en försiktigh­etsåtgärd hängde hövdingen Black Kettle upp en amerikansk flagga med en vit flagga under på sin stuga för att visa att han var vänligt inställd och för att förhindra en attack.

Den amerikansk­a arméöverst­en John Chivington var känd för sitt starka hat mot indianerna och hade druckit mycket kvällen före. Han anföll byn tillsamman­s med sina män och slaktade hundratals indianer – främst kvinnor, barn och äldre. Cheyennein­dianerna hade hissat en vit flagga så fort anfallet började, men det ignorerade­s. Varken Chivington eller hans män ställdes inför rätta trots att många vita amerikaner var förfärade över hans handlingar.

Massakern påverkade det som fanns kvar av cheyennesa­mhället. Mochi, en kvinna som överlevde massakern, blev krigare. Andra överlevand­e genomförde framgångsr­ika hämndattac­ker på fort och vita nybyggare i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden