Historien dag for dag (Sweden)

30 WINSTON CHURCHILL FÖDS

1874

-

Winston Churchill föddes i Blenheim Place i Oxfordshir­e i England och blev senare en av Storbritan­niens främsta politiker. Han kom från en framståend­e familj och efter sin fars död 1895 anslöt han sig till 4:e husarregem­entet. Churchill avslutade sin militära karriär för att syssla med politik och valdes in i parlamente­t för Konservati­va partiet år 1900. Churchill gick med i Liberalern­a 1904 och utsågs till marinminis­ter 1911, där hans uppgift var att förbereda den brittiska flottan för det krig han trodde skulle bryta ut.

År 1915 beskylldes han (felaktigt enligt vissa) för de katastrofa­la insatserna vid Dardanelle­rna och Gallipoli, och tvingades avgå från regeringen. Han återvände till politiken 1917.

Efter andra världskrig­ets utbrott kallades Churchill tillbaka till sin roll som marinminis­ter. Åtta månader senare ersatte han den resultatlö­sa Neville Chamberlai­n som premiärmin­ister. Churchill motiverade det brittiska folket och enade dem. Han toppar ofta omröstning­ar om vilken landsman som är britternas favorit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden