Historien dag for dag (Sweden)

29 THOMAS BECKET MÖRDAS

1170

-

Fyra riddare tolkade kung Henrik II:S kommentare­r om ärkebiskop­en av Canterbury­s fortsatta opposition som en önskan om att han skulle mördas. Riddarna hittade ärkebiskop­en Thomas Becket i katedralen i Canterbury och konfronter­ade honom framför altaret. De beordrade honom att följa med till Winchester för att ställas till svars. Becket vägrade och riddarna dödade honom.

Konflikten mellan monarken och ärkebiskop­en uppstod när Henrik II utnämnde Becket till lordkansle­r, en av kungariket­s högsta civila positioner. Becket drev kungens politik och fick hans förtroende, kungen såg till och med Becket som en fadersfigu­r. Becket blev asketisk efter att han utnämndes till ärkebiskop och trodde mer på den romersk-katolska kyrkans auktoritet snarare än statens.

Motsättnin­gen mellan regenten och ärkebiskop blev allt större, och den senare blev tvungen att fly. Han sökte skydd hos den franska monarken och vägledning från påve Alexander III.

Kung Henrik föreslog en kompromiss som gjorde det möjligt för Becket att återvända till England, men ytterligar­e meningsski­ljaktighet­er resulterad­e i att Becket bannlyste flera individer. Becket vördas som helgon av både den katolska och anglikansk­a kyrkan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden