Historiens värsta Banditer

2. Stölden på Isabella Stewart Gardner Museum

-

Den största stölden av privat egendom någonsin skedde på konstgalle­riet Isabella Stewart Gardner Museum i Boston, USA.

Klockan 01:24 på natten fick säkerhetsv­akterna besök av två rånare som var utklädda till poliser. De förklädda rånarna hävdade att de hört något oväsen i bakgården, varpå vakterna släppte in dem. I nästa ögonblick satte tjuvarna handklovar på vakterna och när de frågade varför de blev arresterad­e fick de svaret: ”Detta är ett rån!”. Vakterna var snart fastlåsta i ett rör i ett källarutry­mme och maskerings­tejp virades runt deras händer, fötter och huvuden.

Rånarna hade ont om tid och skyndade sig att skära ut konstverke­n direkt ur ramarna, eftersom ramarna var så tunga att bära. Rörelsesen­sorer visade polisen i efterhand hur tjuvarna rört sig genom museet och hunnit gå två gånger till deras bil med stöldgods under inbrottet. Innan de flydde sa tjuvarna till vakterna ”Vi ses om ett år”, men ingen hörde från dem någonsin igen.

Vakterna blev inte lössläppta förrän polisen anlände klockan 08:15 nästa morgon. Trots att FBI arbetade intensivt med utredning har ingen anhållits för brottet och inget av konstverke­n har hittats. Konstgalle­riet erbjöd till och med en hittelön på 5 miljoner dollar, vilken dubblades år 2017 till 10 miljoner dollar.

Experter har i åratal förundrats över rånarnas val av konstverk, eftersom mer värdefull konst lämnades orörd. Några av konstverke­n som togs var Vermeers The Concert och Rembrandt’s The Storm on the Sea of Galilee. FBI misstänker att konstverke­n såldes under tidigt 2000-tal och de tror tjuvarna var medlemmar i en större kriminell organisati­on.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden