Historiens värsta Banditer

Frankrike

På andra sidan Engelska kanalen hotade vikingarna frankerna i Normandie, Bretagne och Akvitanien.

-

Vid slutet av 800-talet intensifie­rade vikingar från Danmark attackerna längs kusterna i Västeuropa. De skulle så småningom även bosätta sig i Normandie, Bretagne och Akvitanien. Deras ledare Reginherus eller Ragnar, som många tror kan vara den historiska förebilden till Ragnar Lodbrok i de gamla nordiska sagorna, hade år 845 djärvheten och självförtr­oendet att belägra Paris.

Ragnar ledde ett vikingatåg på 120 långskepp och 5 000 krigare – våldsamma bärsärkar som redan hade skakat Europa i sina grundvalar. Efter att ha plundrat Rouen tågade Ragnar och hans män in i Paris den 28 mars. Trots att farsoter som spridits i deras läger härjade och plågade dem lyckades Ragnar och hans män erövra staden. Det enda som stoppade dem från att bränna ner Paris till grunden var en lösensumma på 7 000 pund silver som i sista minuten betalades av frankerna.

Även om de flesta vikingarna i området var danska, fanns även en norsk vikingahöv­ding på plats. Han hette Hrölfr men är mer känd som Rollo. Han var en erfaren krigare som varit med i flera slag på Brittiska öarna. Han intog staden Chartres och tvingade år 911 frankernas kung Karl III att underteckn­a ett fredsavtal, the Treaty of Saint Clairsur-Epte, som gav Rollo rättighete­r som feodalherr­e i trakterna runt Rouen.

Nu sträckte sig vikingarna­s erövringar från Normandie i norr till Akvitanien i söder, områden som kontroller­ades av vikingarna i 200 år. Även om frankerna ogillade de utländska inkräktarn­a såg de också några fördelar. Nordmännen­s områden fungerade i praktiken som en slags buffertzon för frankerna om fiender från andra kungariken skulle få för sig att invadera.

Det dröjde inte länge förrän kristendom och frankiska vanor började ta över den nordiska kulturen. Rollo lät sig döpas och normandern­a som invaderade England år 1066 var ättlingar till vikingar. Det medeltida franska ordet för en skandinav var ”normand”, och från det ordet bildades benämninge­n på regionen Normandie och dess invånare normandern­a. Det kan hända att Harald Hårdråde besegrades i slaget vid Stamford Bridge, men Vilhelm Erövrarens trupper som segrade vid Hastings var mer nordiska än vad många föreställe­r sig.

 ??  ?? Långskepp kunde enkelt resa från Skandinavi­en till Frankrike och kunde till och med korsa floder. Plundrat av vikingarna­Tillhörde vikingarna­Frankrike efter år 843
Långskepp kunde enkelt resa från Skandinavi­en till Frankrike och kunde till och med korsa floder. Plundrat av vikingarna­Tillhörde vikingarna­Frankrike efter år 843

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden