Historiens värsta Banditer

O S TI ND ISK A K O MPA NIET

Det pyttelilla engelska företaget som kontroller­ade halva världshand­eln.

-

När drottning Elizabeth gav ett kungligt fribrev till köpmännen som skulle grunda engelska Ostindiska kompaniet (the East India Trading Company) är det tveksamt om hon insåg konsekvens­erna av sin handling. Det 15 år långa privilegie­t gav det gryende företaget monopol på handel med länder öster om Godahoppsu­dden och väster om Magellans sund. Deras motivation­sfaktor var kryddor. Men det nederländs­ka Ostindiska Kompaniet hade ett konkurrera­nde monopol och det lilla engelska uppstickar­företaget fick arbeta sig upp från i stort sett ingenting. Sakta började inkomstern­a komma in och anseendet att växa. Så småningom blev vinsterna stora på handel i kryddor, bomull och siden. Bara 47 år efter grundandet hade det lilla företaget vuxit till en gigant. För många blev pionjärand­an inom företaget en symbol för utforskand­e och för att överskrida gränser. Men alltefters­om företaget växte och fick större makt förändrade­s dess ambitioner. Istället för att fokusera på handel var man nu intressera­d av koloniala anspråk. Det skulle så småningom leda till företagets undergång.

 ??  ?? Den elizabetha­nske kaparen och piraten James Lancaster var befälhavar­e för brittiska Ostindiska kompaniets – East India Co´s – första resa.
Den elizabetha­nske kaparen och piraten James Lancaster var befälhavar­e för brittiska Ostindiska kompaniets – East India Co´s – första resa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden