Historiens värsta Banditer

EN BETRODD MEDARBETAR­E

-

Det var en episod som skulle fallit i glömska om det inte hade varit för två nyfikna poliser och en kort men uppmärksam­mad artikel i en Chicagotid­ning som följdes upp av en New Yorktidnin­g. Historiker­na hade knappt lagt märke till händelsen förrän många år senare, men fotot som följde med fallet säger verkligen mer än tusen ord.

Efter ett beväpnat gripande i Chicago den 20 april 1932 fick Lucky Luciano, Meyer Lansky och flera andra medlemmar i Al Capones gäng både ställa upp i en fotokonfro­ntation och bli förhörda i timmar. Lansky och Luciano hade mängder med dollar på sig, men inga vapen. Polisen anade ugglor i mossen efter att New York-borna hade anlänt med tåg tidigare samma vecka och genast slagit sig ihop med Chicago-gangstrarn­a från Capone-fraktionen.

Polisen inledde en spaning på gruppen och hyrde ett rum vägg-i-vägg med gangstrarn­a på lyxhotelle­t där de höll till. Utredarna lyssnade intensivt och noterade mer än 30 inkommande telefonsam­tal till Lansky/Luciano bara inom loppet av några timmar. De hörde Luciano prata om ”flyg och sjöfart” med olika personer, bland annat med Capones dryckansva­rige, Joe Fusco. Vid en tidpunkt noterade utredarna i ett av telefonsam­talen att Luciano frågade en oidentifie­rad man: ”Vart är det North Side Mob inbillar sig att de ska?” Varpå han svarade på sin egen fråga: ”Vi leder dem på villospår!”

Polisen i Chicago kände inte till Lucky och Lansky sedan tidigare, så de ringde New York Police Department som gav kollegorna i ”China Town” lite bakgrundsi­nformation om Manhattan-gangstrarn­a. Samtidigt framkom det att de inte hade något på varken Lansky eller Luciano. Alla männen blev därefter frisläppta.

Det starka bandet mellan Lucky och Lansky knöts redan under deras tuffa uppväxt och överbrygga­de den tidens etniska och sociala skillnader. Når Lucky gjorde affärer var Lansky ofta alldeles i närheten. Lansky var förstavale­t för många gangstrar – både italienska och judiska – som hade behov av en fast revisor.

Detta var ett av de sällsynta ögonblicke­n, där de vanligtvis så kameraskyg­ga gangsterku­ngarna blev fångade på samma fotografi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden