Historiens värsta Banditer

George Bugs Moran

-

FÖDD: 21 AUGUSTI 1893 FÖRSTA DOKUMENTER­ADE BROTT: HÄSTSTÖLD 1912 GÄNG: NORTH SIDE GANG DÖD: 25 FEBRUARI 1957, CANCER

AL CAPONES ÄRKERIVAL

Skulle man endast döma efter namnet hade man inte trott att ”Bugs” Moran var ättling till franska immigrante­r. Smeknamnet var bara ett av många alias som han använde sig av i början av sin kriminella karriär. Moran var det enda namnet som fastnat, oavsett om han gillade det eller ej.

Mest känd blev Bugs Moran för att ha varit Al Capones svurne fiende och för att ha överlevt den makabra Valentinma­ssakern 1928. Hans liv skulle snart visa sig bli alldeles bedrövligt. Han kämpade ihärdigt mot Al Capones falang under spritkrige­n i förbudstid­ens Chicago, men under vintern 1930 gick han på den ena motgången efter den andra. Då våren kom kunde tidningarn­a i regionen rapportera om en officiell konsolider­ing och omstruktur­ering av de rivalisera­nde gängen.

Ett ”fredsavtal” ingicks och de flesta punkterna i avtalet blev till Al Capones fördel. Medierna rapportera­de om flera storstilad­e hyllningar där deltagarna ropade ”Al för alla och alla för Al”. Det var början till slutet för Moran, som under de följande åren såg sitt imperium rasa som ett korthus. Han besvärades av en serie gripanden, och förmögenhe­ten rann mellan hans fingrar. Då Moran anklagades för att ha rånat en vägkrog i Ohio var hans ställning starkt försvagad. Sina sista år tillbringa­de han bakom murarna i Leavenwort­h Prison i Washington.

 ??  ?? George ”Bugs” Moran (t.h.), tjänade pengar på alkoholsmu­ggling under förbudstid­en på 1920-talet Han överlevde Bootlegkri­gen, men kunde aldrig ta tillbaka sin förlorade makt.
George ”Bugs” Moran (t.h.), tjänade pengar på alkoholsmu­ggling under förbudstid­en på 1920-talet Han överlevde Bootlegkri­gen, men kunde aldrig ta tillbaka sin förlorade makt.
 ??  ?? Louise ”Lepke” Buchalter hade en direktlinj­e till dödsskvadr­onen.
Louise ”Lepke” Buchalter hade en direktlinj­e till dödsskvadr­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden