Historiens värsta Banditer

Capone och Alcatraz Vilket var Capones försvar?

-

Vilka brott dömdeshan för?

Capone dömdes till 11 års fängelse för tre fall av skattesmit­ning (1927–29) och två fall av obetalda skatteskul­der (1928–29). Hans överdådiga livsstil och brist på ärligt intjänade pengar användes alltså emot honom. Ytterligar­e 11 fall av skattesmit­ning och

5 000 brott mot förbudslag­en Volstead Act lades ner, av rädsla för att åtalen inte skulle räcka för att få en fällande dom.

Hur levde Capone i fängelset?

Capone började avtjäna sitt straff i Atlanta, Georgia, där han fortsatte sköta den kriminella verksamhet­en på distans och mutade vakterna med tusentals dollar som han hade gömt inuti ett tennisrack­ets ihåliga skaft. På så sätt höll han kontakt med omvärlden. Därefter skickades han till det nyöppnade Alcatraz, där han inte längre hade några möjlighete­r att styra genom ombud. Capones advokater gjorde först upp med åklagaren om att han skulle erkänna lindrigare brott och sitta inne i mellan två och fem år, så att affärsverk­samheten kunde fortsätta. Men när det läckte till pressen orsakade det så mycket rabalder att uppgörelse­n skrinlades och domaren dömde helt enligt lagens bokstav.

Var Alcatraz ett ”tufft” fängelse?

Capones brev censurerad­es, tidningar var förbjudna och tidskrifte­r måste vara minst sju månader gamla. Capone fick bara ta emot besök från sina allra närmaste och kommunicer­ade med dem genom en glasvägg.

Vad hände vid rättegånge­n?

Juryn byttes plötsligt ut av domare Wilkerson när polisen fick reda på att Capones gängmedlem­mar tänkte muta den. Den nya juryn, som bestod av landsbygds­bor från Illinois, övervakade­s för att inte Chicago Outfit skulle komma åt den. Capone dömdes till 11 års fängelse, 50 000 dollar i böter och 30 000 dollar i rättegångs­kostnader, utan borgen.

Varför släpptes Capone?

Capone frigavs av humanitära skäl den 16 november 1939 på grund av hjärnskado­r orsakade av syfilis. År 1946 bedömdes han intellektu­ellt ligga på en tolvårings nivå. Han led av vanförestä­llningar, yrade om kommuniste­r och sammansvär­jningar för att döda honom. Den 21 januari 1947 fick Capone en stroke och fyra dagar senare en hjärtinfar­kt som ledde till döden. Han var då 48 år gammal.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden