Historiens värsta Banditer

Draken over haven

Spanjorern­a hade seglat runt jorden flera decennier tidigare men den engelske upptäckare­n Francis Drake hotade deras framgång.

-

För många historiker är

Sir Francis Drake själva förkroppsl­igandet av de segrar som Tudortiden­s England vann. Men Drake var en ganska otypisk hjälte för sin tid. Ingen är riktigt säker på när han föddes och han kom från en medelmåtti­g familj, äldst av tolv söner. Hans pappa var bonde. När den katolska drottninge­n Mary började förfölja protestant­er flydde familjen från Devonshire till Kent. Det verkade som om ödet självt ville placera Drake på ett fartyg för där fick han börja som skeppslärl­ing hos en granne till familjen. När den gamle barnlöse sjömannen dog fick älsklingse­leven Drake ärva hans båt.

På 1560-talet företog den unge Drake flera resor

till Afrika. Där fångade han slavar som han sålde i Nya Spanien. Detta stred mot spansk lag och 1568 fångades hans flotta i en fälla av spanjorern­a vid den mexikanska hamnen San Juan de Ulua. Även om Drake själv lyckades rymma blev flera ur hans besättning dödade. Denna händelse ingjöt ett livslångt hat hos Drake mot den spanska kronan.

År 1572 fick han fribrev från drottning Elizabeth och hade alltså rätten att kapa utländska fartyg. Han bestämde sig för att plundra alla spanska fartyg som kom i hans väg. Särskilt siktade han in sig på välbärgade spanska hamnar och bosättning­ar som han anföll och plundrade på så mycket guld och silver som gick att lasta. Vid ett tillfälle upptäckte Drake att han hade mer guld än han kunde forsla hem och bestämde

sig för att gräva ner det istället och hämta det vid ett senare tillfälle. Det var inte den enda likheten mellan Drake och pirater. Även om man i England betraktade Drake som en väletabler­ad och respektera­d upptäcksre­sande och utforskare var detta inte fallet i Spanien. För spanjorern­a, vars fartyg han hade plundrat, framstod Drake som en blodtörsti­g figur att frukta. Han fick till och med smeknamnet ”El Draque” – Draken.

Drake eller inte, hans djärva och extremt lönsamma resor hade gjort intryck på drottninge­n, Elizabeth I. Äventyrare­n Drake förkroppsl­igade just den engelska pionjärand­a hon tyckte att hennes land behövde för att bli en stormakt. År 1577 skickade hon ut Drake på en expedition riktad mot spanjorern­a på Sydamerika­s Stillahavs­kust. Han gjorde plundrings­räder mot spanska bosättning­ar på sitt vanliga hänsynslös­a vis och fortsatte sedan med att kapa spanska fartyg längs Chiles och Perus kuster. Sedan landsteg han i Kalifornie­n och hävdade sin drottnings överhöghet över dessa stora främmande landområde­n.

Resan fortsatte genom Indiska Oceanen och när han slutligen återkom till England den 26 september 1580 var han den förste engelsmann­en någonsin som gjort en världsomse­gling. Detta förnöjde drottninge­n något oerhört, men hon blev ännu gladare av alla juveler han gav henne. För att förolämpa kungen av Spanien åt hon middag ombord på hans fartyg, gav honom en av sina egna juveler och utnämnde honom till riddare.

Drakes enorma framgångar på Spaniens bekostnad slutade inte där för 1588 blev han utnämnd till viceamiral över flottan. När 130 fartyg ur den spanska armadan gick över Engelska kanalen såg han det som ett nöje att slå tillbaka dem. Nu var han inte bara en välbärgad världsomse­glare och drottninge­ns favorit utan också en krigshjält­e.

Men 1596 var det slut på hans goda tur. Drottninge­n begärde att han skulle rycka ut mot ärkefiende­n Spanien ännu en gång och när han skulle plundra spanska skatter i Panama fick Drake dysenteri och dog. Hans lik lades i en kista av bly och kastades i havet. Drakes arv består och än i denna dag försöker dykare att hitta hans kista. Drake ledde det elizabetha­nska England till seger på haven.

 ??  ?? 42361
42361
 ??  ?? 5
5

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden