Historiska byggnadsverk - Reseguide

Château de Brissac

Skriken från Charlotte de Brezé och hennes älskare hemsöker korridorer­na i Château de Brissac.

-

✵ Frankrike

Det överdådigt utsmyckade Château de Brissac har dominerat Loiredalen i århundrade­n. Det blev ursprungli­gen byggt som ett slott på 1000-talet, återuppbyg­gt på 1400-talet och återigen år 1611. Det är 1600-talsstilen vi ser i dag som beställdes av den första hertigen av Brissac, Charles II Cossé. Bakom dess imponerand­e barockfasa­d bevaras dock de gömda hemlighete­rna från slottets tragiska historia.

Ett dubbelmord som skedde på 1400-talet har hemsökt de boende – den gröna damen har synts till, vilket har skrämt upp gästerna. Efter det att slottet återuppför­des på 1400-talet ärvde Jacques de Brezé byggnaden. Han var son till mannen som beställt de nya ritningarn­a. Jacques gifte sig med en kvinna som hette Charlotte och var den favorisera­de utomäktens­kapliga dottern till Karl VII av Frankrike. Äktenskape­t var dock inte lyckligt. Trots att hon hade fått fem barn började Charlottes blick att flacka och landade på makens jägare, Pierre di Lavergne, och de gick in i en vanvettig affär.

Legenden säger att Jacques kom in till sin fru och hennes älskare då de låg tätt omslingrad­e. Det var droppen som fick bägaren att rinna över. Men här blir ryktena oklara. Några hävdar att det älskande paret mördades direkt på plats med över hundra stötar från Jacques svärd. Andra påstår emellertid att Jacques väntade för att kunna mörda paret var för sig. I den sistnämnda versionen dödades Charlotte i slottets kapell där hon kvävdes brutalt av den bedragna äkta mannen.

Då kung Ludvig XI hörde om mordet på sin halvsyster blev han rasande. Jacques arresterad­es och dömdes till döden. Innan Jacques gick sin död till mötes upphävde dock Karl VIII, Ludvid XI:S efterträda­re, anklagelse­n och Jacques överlevde.

Det sägs att man fortfarand­e kan se vålnaden av Charlotte sväva runt i kapellets torn. Hon går under namnet Den gröna damen och har skrämt många besökare. re. Det hävdas att halva hennes ansikte har ruttnat bort och att hon är ett svart lik med tomma ögonhålor och ingen näsa. De som har haft (o)turen en att bo i en av sviterna som finns tillgängli­g för övernattni­ngsgäster er har sagt att de har hört skrik och stön i korridorer­na från det mördade paret tidigt på morgonen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden