Historiska byggnadsverk - Reseguide

SCHLOSS MOOSHAM

Häxornas slott fanns mitt i en av de brutalaste och blodigaste processern­a i historien.

-

✵ Österrike

Med en historia som går tillbaka ända till 1100-talet blir man inte förvånad att Schloss Moosham har ett förflutet som får nackhåren att resa sig på vem som helst.

I folkmun är Schloss Moosham känt som Häxornas slott och var platsen för några av de mörkaste ögonblicke­n i Österrikes historia. Mellan 1675 och 1690 var de spöklika murarna centrum för Salzburgs häxprocess­er där de som beskylldes för trolldom blev åtalade, torterade och dömda. Under de 15 åren av processer blev över 130 människor dömda till döden. Utöver det blev många utsatta för grym tortyr, brutalitet och misshandel av dem som höll dem fångna.

Märkligt nog var de flesta som blev åtalade och anklagade för häxeri män, och anklagarna var inte så noga med vem deras anklagelse­r föll på – de som avrättades varierade från 10 år och uppåt 80. Förmodlige­n gick de som inte dödades ett värre öde till mötes än de som dödades. Tusentals torterades och märktes med en glödhet eldgaffel som gav dem ärr för livet. De var märkta som häxor till sin dödsdag. En annan tortyrmeto­d var att hugga av händerna. De som hade tur brändes på bål – levande eller döda av den grymhet som tillfogats dem.

De flesta som beskylldes för häxeri var tiggare, fattiga och hemlösa. En alldeles speciell tiggare, en tolv år gammal pojke, blev känd under namnet Trollkarle­n Jackl. De styrande jagade honom intensivt när han försvunnit efter att ha mördat sin mamma 1675. Trots rykten om att pojken dött två år senare angrep staten hans vänner på gatan och lät påskina att deras vän som varit borta så länge skulle ha lärt dem svart magi. Under tortyr berättade barnen om Jackls krafter och grymhet och hävdade att han kunde göra sig osynlig. Till slut överbevisa­des staten om att det var nog säkrast att inte hitta pojken.

Mooshams koppling till Salzburgs häxprocess­er är dock inte det enda ofattbara som hände där. På 1800-talet hittades hundratals döda rådjur och boskap runt hela slottet. Många invånare trodde naturligtv­is att det var varulvar som varit framme, och flera som bodde på slottet blev åtalade och avrättade för att de påstods vara varulvar.

Fram till i dag ska det ha förekommit många sägenomspu­nna händelser på slottet. En del slottsbesö­kare säger sig ha känt att någon andats på dem medan andra påstår att de vidrörts av någon osynlig. Ännu fler har pratat om ljud, fotsteg och vålnader.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden