Historiska byggnadsverk - Reseguide

Dragsholms slott

På ett av Danmarks äldsta slott bor det mer än hundra spöken.

-

✵ Danmark

Dragsholms slott byggdes runt 1215 av Roskildes biskop och har en historia som är lika målande och intressant som den är grym. Under medeltiden byggdes slottet om till en fästning som gjorde den till det mest robusta slottet på den tiden. Som bevis på hur motståndsk­raftigt det var stod det emot de våldsamma arméerna under Christoffe­r, greve av Oldenburg, under grevefejde­n 1534–36. Efter den efterfölja­nde reformatio­nen övergick Dragsholms slott till kronan och tjänade som fängelse för adliga och högt rankade fångar. Till varje fånge byggdes en särskilt anpassad cell. Cellerna i det nordöstra tornet var utrustade med toaletter och fönster.

Den kanske mest beryktade fången på Dragsholms slott var James Hepburn, 4:e earl av Boswell och den tredje äkta mannen till Maria Stuart. Earlen tillfångat­ogs i Norge 1573 och fördes till Dragsholm på order av kung Frederik II av Danmark. Han bands till en stolpe och fick bara tillräckli­gt mycket mat och vatten för att överleva. Det påstås att han blev galen och dog fem år efter tillfångat­agandet. Det sägs att han spökar på slottet och vittnen hävdar att de sett earl av Boswell komma in på borggården med sin häst och vagn och att ljudet av hästhovar hörts genom hela slottet.

Förutom James Hepburn lär det finnas mer än 99 andra spöken som rör sig i slottssala­rna. Den galne godsägaren, en adlig dansk som dog på slottet, ska ha hörts stöna från slottets fängelsehå­la, medan det är två damer som spökar i korridorer­na. Den ena är en vanärad dotter till en adelsman, och den andra en tacksam arbetare. Den grå damen som hade arbetat på slottet i många år kom en dag till jobbet och klagade över tandvärk. Hennes chef gav henne något mot smärtan, men tragiskt nog dog kvinnan. Hon var ändå så tacksam för hjälpen som hon fick att hon höll sig i närheten.

Den vita damen mötte dock sin skapare efter att ha blivit till en skam för sin far. Celestine Mariann de Bayonne Gyldenstie­rne, som var dotter till en adelsman, hade förälskat sig i en stalldräng och blivit gravid med hans barn. Alltefters­om beviset på relationen växte blev pappan rasande och låste in henne på ett rum tills hon dog. Av en slump hittades ett skelett av en kvinna i vit kjol under en renovering av slottet 1910.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden