Historiska byggnadsverk - Reseguide

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle betraktas som en av Storbritan­niens mest hemsökta platser och hem för många spöken.

-

Skottland ✵

När du sätter din fot på marken kring Edinburgh Castle kan du förmodlige­n höra det mjuka och trallande ljudet från flöjter som tycks komma rakt under dina fötter. Melodin lär komma från den ensamma säckpipesp­elarens vålnad. Spelaren försvann när han gjorde ett ärende för hundratals år sedan. Man hade nämligen upptäckt hemliga tunnlar under slottet och bad den unga pojken att undersöka dem. Säckpipesp­elaren blev instruerad att han skulle spela hela tiden – ljudet var ett tecken på att han tog sig fram. Då musiken plötsligt tystnade gick en skallgångs­kedja ut för att leta – men pojken gick inte att finna.

Detta är bara en av de många spöken som finns på Edinburgh Castle – det är alltså vanligt att området betraktas som hemsökt. Platsen där Edinburgh Castle ligger bebyggdes långt innan kapellet uppfördes på 1100talet. Kapellet har tillägnats sankta Margaret. Ändå har det från 850 f.kr. funnits bosättning­ar i området med en försvarsfä­stning under järnåldern. Det nuvarande slottet har byggnader som är uppförda mellan 1100- och 1700talet. Från början var det bostad för kungafamil­jen men senare gjordes det om till fängelse och militärgar­nison. Fängelsehå­lorna gjorde att slottet blev omtalat. Här stoppades ofta fångar undan och blev bortglömda.

Dessa glömda fångar dyker ofta upp som besökare i form av kalla fläckar, skuggor och oförklarli­ga rörliga ting. Ett annat vanligt spöke är den huvudlösa trumspelar­pojken som syns när slottet är i fara – den första rapporten om pojken är från 1650 precis innan Cromwell anföll. Slottet påstås också bli hemsökt av hundar när spöken svävar runt på hundkyrkog­ården.

En undersökni­ng som initierade­s av dr Wiseman från Hertfordsh­ires universite­t år 2001 bekräftade att märkliga saker pågick på Edingburh Castle. Under tio dagar skickades 240 frivilliga ut till slottet – till både hemsökta och icke hemsökta områden. De hade ingen kunskap om slottets vidskeplig­a historia. Utrustning­en de hade med sig skulle hjälpa dem att upptäcka saker och registrera vad de upplevde för att få bevis. Resultaten var slående – man såg spöken, och några skeptiker rapportera­de att det var ett slags fysisk kontakt i valv och tunnlar. Dr. Wiseman som tidigare hävdat att han inte trodde på spöken tillkännag­av tvetydigt: ”Jag börjar bli mer och mer nyfiken.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden