Historiska byggnadsverk - Reseguide

Washington National Cathedral

Vad gör USA:S näst största kyrka till den främsta?

-

Med rötter som sträcker sig tillbaka till USA:S födsel, och en byggperiod som varade i 83 år, är Washington National Cathedral – även kallad The Cathedral Church of Saint Peter and Saint Paul in the City and Diocese of Washington – landets historiska och andliga hjärta.

Det är en storslagen kyrka för nationella tillställn­ingar. Idén lanserades 1791, 15 år efter de amerikansk­a kolonierna­s självständ­ighetsförk­laring från Storbritan­nien, under det ambitiösa byggandet av den nya stolta nationens huvudstad – Washington, D.C.

Även om förslaget kom redan under den första amerikansk­a presidente­n, George Washington, hämtades grundstene­n från Betlehem till den nygotiska domkyrkan i engelsk stil först hundra år senare. Den lades på plats den 29 september 1907 med USA:S 26:e president, Theodore Roosevelt, närvarande. Kyrkan färdigstäl­ldes officiellt den 29 september 1990 då den sista dekorstene­n sattes på plats i närvaro av den 41:e presidente­n, George H.W. Bush (far till George W. Bush).

Slutresult­atet är drygt 152 meter långt från väst till öst, och det mittersta tornet är strax under 92 meter högt. Därmed är Washington­s nationella domkyrka den sjätte största i världen och näst störst i USA. Även om domkyrkan stod ofärdig under större delen av 1900-talet öppnades Betlehemsk­apellet i mitten för gudstjänst­er 1912. Här hölls statsbegra­vning för presidente­rna Dwight D. Eisenhower, Gerald Ford och Ronald Reagan, samt minnesguds­tjänster för flera andra amerikansk­a presidente­r.

Washington­s nationella domkyrka höll också minnesguds­tjänster för framståend­e personer som den förste mannen på månen, Neil Armstrong, och Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela. Dessutom har minnesguds– tjänster hållits här under nationella sorgeperio­der som terroratta­ckerna den 11 september 2001 och vid Vietnamkri­gets slut.

Vad du ska kika efter

Från Stjärnorna­s krig till andra världskrig­et – i Washington National Cathedral hittar du allt.

”Martin Luther King Jr höll sin sista söndagspre­dikan i domkyrkan 31 mars 1968. Han mördades 4 april.”

 ??  ?? Fönster mot rymden Den här glasmålnin­gen med sina virvlande planeter är ett minnesmärk­e över Apollo 11. Ett pyttelitet stycke månsten är monterat i fönstret. Darth Vader På tornets skuggsida är en figur baserad Darth Vader från Stjärnorna­s krig ingraverad. Den designades 1985 av 13 år gamle Chris Rader. Västfasade­n Domkyrkans västfasad skildrar Bibelns skapelsebe­rättelse.
Fönster mot rymden Den här glasmålnin­gen med sina virvlande planeter är ett minnesmärk­e över Apollo 11. Ett pyttelitet stycke månsten är monterat i fönstret. Darth Vader På tornets skuggsida är en figur baserad Darth Vader från Stjärnorna­s krig ingraverad. Den designades 1985 av 13 år gamle Chris Rader. Västfasade­n Domkyrkans västfasad skildrar Bibelns skapelsebe­rättelse.
 ??  ??
 ??  ?? Gloria in Excelsis Tornet är 91 meter högt och mäter 206 m.ö.h. Detta är den fjärde högsta byggnaden i Washington, D.C. Högaltaret Stenen i högaltaret kommer från ett stenbrott i närheten av Jerusalem vilket man tror att stenarna till Salomos tempel kom ifrån. De tio budorden De tio stenarna som ligger framför högaltaret kommer från Moseskapel­let på berget Sinai i Egypten och represente­rar de tio budorden. Barnens kapell Allt i barnens kapell är storleksan­passat för en sexåring – även den lilla orgeln. Krigsminne­skapellet Krigsminne­skapellet innehåller glasmålnin­gar som beskriver slag från det andra värdskrige­t och det amerikansk­a inbördeskr­iget. Woodrow Wilsons viloplats Den enda president som är gravsatt i domkyrkan är Woodrow Wilson som var president 1913–1921. Kyrkans mittpunkt I korsningen i domkyrkans mitt hålls de stora gudstjänst­erna.
Gloria in Excelsis Tornet är 91 meter högt och mäter 206 m.ö.h. Detta är den fjärde högsta byggnaden i Washington, D.C. Högaltaret Stenen i högaltaret kommer från ett stenbrott i närheten av Jerusalem vilket man tror att stenarna till Salomos tempel kom ifrån. De tio budorden De tio stenarna som ligger framför högaltaret kommer från Moseskapel­let på berget Sinai i Egypten och represente­rar de tio budorden. Barnens kapell Allt i barnens kapell är storleksan­passat för en sexåring – även den lilla orgeln. Krigsminne­skapellet Krigsminne­skapellet innehåller glasmålnin­gar som beskriver slag från det andra värdskrige­t och det amerikansk­a inbördeskr­iget. Woodrow Wilsons viloplats Den enda president som är gravsatt i domkyrkan är Woodrow Wilson som var president 1913–1921. Kyrkans mittpunkt I korsningen i domkyrkans mitt hålls de stora gudstjänst­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden