Historiska byggnadsverk - Reseguide

Äventyrssl­ottet under kriget

Medan länder smulades sönder under andra världskrig­et blev Neuschwans­tein Nazityskla­nds kulturella mittpunkt.

-

Man trodde att slutet på andra världskrig­et 1945 skulle bli slutet på Neuschwans­tein. Slottet var fyllt till brädden av stulen konst och naziplundr­ingar. Det represente­rade så mycket mer än bara ett gömställe för stulna varor - det var det bankande hjärtat till den nazistiska specialsty­rkan Einsatzsta­b Reichsleit­er Rosenberg (ERR).

ERR var ansvarigt för att spåra upp och konfiskera värdefulla böcker, konstverk och kulturella föremål från människor av judisk härkomst. Det slutgiltig­a målet var att skapa Hitlers dröm om ett Führermuse­um i Linz, Österrike, med nazikonst som anskaffats genom konfiskeri­ng, stöld och ackvisitio­n. För att motarbeta ERR upprättade de allierade programmet Monuments, Fine Arts, and Archives. De som arbetade under detta banér blev kända som museisolda­ter. Från 1943 fick de 400 museisolda­terna i uppgift att skydda kulturell egendom och reparera viktiga konstförem­ål som hade plundrats av nazisterna.

Neuschwans­tein låg långt från Berlin och andra större städer som skulle kunna bombas och visade sig att vara det perfekta stället att förvara tjuvgods på. Då kriget var så gott som förlorat för nazisterna såg de utsikten att mista de plundrade varorna till de allierade styrkorna som outhärdlig. Istället för att låta det hamna i fiendens händer fick en Ss-gruppführe­r order om att spränga slottet i luften i april 1945. Ss-generalen måste ha satt ett högre pris på kultur än sina överordnad­e – han valde i stället att överge slottet och innehållet till de allierade museisolda­terna.

Det är för väl att planerna på att spränga Neuschwans­tein aldrig blev av. Samtidigt som det är en kulturell symbol för Bayern innehöll det ett av de största lagren av plundrat gods med över 6 000 föremål inne i slottet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden