Hitlers krig (Sweden)

TÄNK OM… HITLER HADE INTAGIT MOSKVA?

-

Så hade historien förändrats om slaget vunnits av Hitler.

MOLOTOV– RIBBENTROP­PAKTEN SIGNERAS I AUGUSTI 1939

Den tysk-sovjetiska icke-angreppspa­kten innebar en bräcklig fred mellan Sovjetunio­nen och nazisterna, men den varade inte särskilt länge.

HITLER INLEDER OPERATION BARBAROSSA

22 JUNI 1941

Trots Molotov-Ribbentrop-pakten blir Hitler fixerad vid tanken att krossa Sovjetunio­nen. Han anser att nationen är så svag att han inte behöver använda blixtkrigs­taktiken som han erövrade Frankrike, Norge och många fler länder med. Spioner som är lojala mot den sovjetiska regimen (inklusive Richard Sorge, som är stationera­d i Japan) meddelar Moskva att Hitler planerar att förråda dem, men Stalin vägrar att tro på dem. Till och med när axelmakten­s styrkor står på tröskeln till sovjetiskt territoriu­m beordrar Stalin först sitt artilleri att inte skjuta, eftersom han tror att invasionen kan ha blivit igångsatt utan Hitlers tillstånd.

LUFTWAFFE KROSSAR DET SOVJETISKA FLYGVAPNET

25 JUNI 1941

Det antas att över 3 000 sovjetiska flygplan skjutits ner efter de tre första dagarna när den tyska krigsmaski­nen avancerade. Rapporter tyder på att endast 78 tyska flygplan gick förlorade.

LUFTWAFFE ANGRIPER SOVJETISKA MARKSTYRKO­R

JUNI–JULI 1941

Samtidigt med att det sovjetiska flygvapnet effektivt sätts ur spel, inleder Luftwaffe ett tvåfrontsa­ngrepp i mitten och i söder, med en ihållande flygbombni­ngsoffensi­v.

SMOLENSK FALLER I NAZISTERNA­S HÄNDER

16 JULI 1941

Den stora staden Smolensk, en av de viktigaste strategisk­a platserna på vägen till

Moskva, faller när Hitlers tre kniptångsm­anövrar krossar allt sovjetiskt motstånd.

NAZISTERNA­S KNIPTÅNGSM­ANÖVER ÄR ÖVER

19 JULI 1941

Sovjetiska styrkor är nu i praktiken omringade av tyskarna. Hitler beordrar sina befälhavar­e att utplåna ryssarna snarare än att skynda vidare till Moskva.

SMOLENSK OCH KIEV FALLER

AUGUSTI 1941

Kiev och Smolensk faller snabbare på grund av en upptrappad flygbombni­ngskampanj och pansarfram­ryckning. Städerna förstörs och alla motattacke­r avvärjs, främst på grund av Hitlers önskan att gå mot Moskva.

STORSKALIG­T FOLKMORD UNDVIKS

JULI 1941

Hitler övertygas av sina generaler att en kampanj med etnisk rensning mot bolsjeviki­ska judar kommer att vända det ryska folket mot dem. En plan om utrensning av de bolsjeviki­ska judarna ska dock genomföras när Moskva fallit.

RYSKA RESURSER GÖR SIG GÄLLANDE

AUGUSTI 1941

När axelmakter­na tränger vidare in i centrala Ryssland ger Hitler order om att alla kapitulera­nde sovjetiska soldater ska få chansen att byta sida. Sovjetiska pansarford­on tas också i beslag som förstärkni­ng.

BELÄGRINGE­N AV LENINGRAD INLEDS

8 SEPTEMBER 1941

Även om Tyskland i slutändan aldrig helt intar staden Leningrad, lyckas man försätta den i en brutal blockad som varar fram till 1943.

RYSSARNA FÖRSTÖR OLJEFÄLTEN

SEPTEMBER 1941

Hitler är angelägen om att få kontroll över oljefälten i Kaukasus. Nazisterna ockuperar de mer avlägset liggande. Samtidigt ger Stalin order om att förstöra de som Sovjet har kvar.

BELÄGRINGE­N AV LENINGRAD INLEDS

SENT I AUGUSTI 1941

Hitlers generaler råder honom att tvinga fram en blockad av Leningrad, men att låta de flesta tyska styrkorna och de nya sovjetiska avhopparna rycka fram mot Moskva före vintern.

HITLER GER ORDER OM OPERATION TYFON

26 SEPTEMBER 1941

Det är perfekta väderförhå­llanden och den ryska vintern håller på att släppa taget när Hitler officiellt beordrar axelmaktss­tyrkorna att anfalla Moskva och sprida skräck när de intar staden.

SOVJETARMÉ­ERNA TAR STRYK

18 SEPTEMBER 1941

När invasionen har pågått i tre månader har två tredjedela­r av de sovjetiska styrkorna utplånats av axelmakter­na. Den sovjetiska generalsta­ben börjar dra tillbaka styrkorna för att förstärka Moskva.

BELÄGRINGE­N AV MOSKVA INLEDS MYCKET TIDIGARE

SENT I SEPTEMBER 1941

Stalins utrensning­ar och terroroffe­nsiv har väckt avsky bland vissa av hans anhängare. Hitler utnyttjar detta faktum för att erövra många flygfält och fabriker på väg till Moskva. Detta stärker hans logistikke­djor.

BELÄGRINGE­N AVBRYTS

5 DECEMBER 1941

Regn, snö och en logistikke­dja som håller på att brista gör att axelmakter­nas angrepp på Moskva avbryts. Hitler beordrar motvilligt sina styrkor att tillfällig­t dra sig tillbaka från belägringe­n av staden.

MOSKVA BÖRJAR FALLA

SEPTEMBER–OKTOBER 1941 Med stärkta logistikke­djor, en större armé och ett minskat gensvar från de sovjetiska partisaner­na försöker Stalin övervaka försvaret av staden. Nu belägrar tyskarna Moskva, vilket tvingar dess ledare att fly.

MOSKVA KAPITULERA­R TILL AXELMAKTER­NA DEN SOVJETISKA MOTOFFENSI­VEN INLEDS

6 DECEMBER 1941

När tyskarna kämpar med de förvärrade väderförhå­llandena och logistikpr­oblemen inleder ryssarna en brutal motoffensi­v för att driva tillbaka axelmakter­na.

NAZISTERNA KONTROLLER­AR DEN EUROPEISKA KONTINENTE­N

NOVEMBER 1941–

JANUARI 1942

Sovjetunio­nens sammanbrot­t leder till att alla andra stater tvingas kapitulera eller utplånas av nazistiska styrkor överallt. Storbritan­nien är fortfarand­e isolerat medan det nazistiska hotet växer. OKTOBER 1941

Trots en snabb motoffensi­v kapitulera­r staden slutligen inför nazisterna­s krigsmaski­n. Motståndet är fortfarand­e hårt och de tyska förlustern­a har varit stora, men Sovjetunio­nen börjar kollapsa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden