Hitlers krig (Sweden)

BÖRSKRASCH­EN PÅ WALL STREET

24–29 OKTOBER 1929 EN HÖGEREXTRE­MIST UTNYTTJAR EFFEKTERNA AV DEN EKONOMISKA LÅGKONJUNK­TUREN OCH LOVAR ATT LÖSA TYSKLANDS PROBLEM.

-

Den 24 oktober 1929 började börsmäklar­na på

Wall Street sälja sina aktier efter att marknaden öppnat med ett fall på 11 procent. Nedgången gick så snabbt att den ledde till en tidvattenv­åg av panik, med aktieägare som försökte sälja så snabbt som möjligt för att undvika att bli ruinerade. Finansmark­naderna befann sig i ett kaotiskt tillstånd i flera veckor, och det bidrog till att världen slungades in i den stora depression­en. Tyskland var särskilt känsligt för effekterna av börskrasch­en på Wall Street. Landet var beroende av amerikansk­a lån som snabbt återkallad­es, vilket g jorde att tyska banker och företag gick i konkurs. Under krisen som följde vände sig tyskarna bort från de politiska mittpartie­r som hade lyckats skapa återhämtni­ng under 1920-talet, och letade efter lösningar hos extrema politiska rörelser.

Det var en möjlighet som Hitler var angelägen om att dra nytta av. Han lovade arbete åt de arbetslösa och välstånd åt näringsliv­et. Han skulle göra Tyskland starkt igen genom att sluta betala krigsskade­stånd, riva upp det förhatliga fredsavtal­et från Versailles, krossa kommunisme­n och få ett slut på judisk korruption. Hitlers typ av nationalso­cialism lät som musik för den förtvivlad­e nationens öron och det ledde till valseger – nazisterna fick 107 platser i riksdagen 1930, mot 12 platser år 1928. Hitler hade äntligen börjat närma sig maktens höjder.

 ??  ?? Nazisterna­s löften om att Hitler var landets räddare appellerad­e till människor efter börskrasch­en på Wall Street och det elände den förorsakad­e.
Nazisterna­s löften om att Hitler var landets räddare appellerad­e till människor efter börskrasch­en på Wall Street och det elände den förorsakad­e.
 ??  ?? ”Flitig ung man söker arbete” – den ekonomiska lågkonjunk­turen ledde till hög arbetslösh­et.
”Flitig ung man söker arbete” – den ekonomiska lågkonjunk­turen ledde till hög arbetslösh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden