Hitlers krig (Sweden)

WEIMARHÖGE­RNS AXEL

DEN TYSKA HÖGERNS NYCKELAKTÖ­RER HADE OLIKA LÖSNINGAR FÖR HUR NATIONEN SKULLE ÅTERHÄMTA SIG.

-

ADOLF HITLER

Ledare för nazistpart­iet sedan 1920-talet. Hitler trodde på en totalitär stat, som på alla sätt var överordnad individen. Han var pragmatisk i sin politik och kände sig tvungen att samarbeta med tyska industrile­dare och finansiäre­r för att befästa makten. Han avskydde dock kapitalism­en och propagerad­e för statsstyrd­a ekonomiska och sociala institutio­ner.

HEINRICH BRÜNING

Som kansler i Weimarrepu­bliken från mars 1930 till maj 1932 misslyckad­es Brüning med att förhandla fram en koalitions­regering med nazisterna. I hans memoarer hävdade han att han hade förespråka­t återinföra­ndet av Hohenzolle­rn-monarkin för att hindra Hitler från att ta kontroll om Hindenburg dog på sin post.

PAUL VON HINDENBURG

Hindenburg var gammal och krigshjält­e från första världskrig­et. Han var Tysklands president i två perioder. Hindenburg betraktade­s som den konservati­va kandidaten och blev inblandad i landets politiska omvälvning efter kriget. 1933 underteckn­ade han Aktivering­slagen, som gav nästan diktatoris­k makt till Hitler och bidrog därmed till nazistpar tiets maktöverta­gande.

ERNST RÖHM

Röhm var radikal socialist och ledare för Sturmabtei­lung eller

SA. Hans busar slogs med antinazist­iska fraktioner på gatorna. När SA blev större än den tyska armén upplevde Hitler det som ett hot. Röhm mördades och SA-ledningen utsattes för utrensning­ar under de långa knivarnas natt 1934.

FRANZ VON PAPEN

Franz von Papen var en konservati­v monarkist som tjänstgjor­de som kansler i Weimarrepu­bliken från juni till november 1932. Han var i stor utsträckni­ng ansvarig för att ha övertygad von Hindenburg om att utnämna Hitler till rikskansle­r i 1933, eftersom han trodde att en post i regeringen skulle hålla Hitler och nazisterna under kontroll. Han hade ty värr fel.

KURT VON SCHLEICHER

Schleicher var den siste kanslern i Weimarrepu­bliken och spelade en viktig roll i uppbyggnad­en av den tyska armén i strid med Versailles­fördraget. Han var en mittenpoli­tiker som försökte bilda en centerkoal­itionsrege­ring som var emot det växande nazistiska inflytande­t. Därmed fick han Hitler som fiende, vilket resulterad­e i att han mördades 1934 under De långa knivarnas natt.

ERICH LUDENDORFF

Ludendorff var en inflytelse­rik general under första världskrig­et, som blev inblandad i högerpolit­isk aktivism under 1920-talet och deltog i misslyckad­e kuppförsök 1920 och 1923. Ludendorff tjänstgjor­de som nationalso­cialistisk riksdagsme­dlem men varnade senare för farorna med en nazistrege­ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden