Hitlers krig (Sweden)

FORDONEN I KÅREN MAN HADE

-

WILLYS BANTAMS JEEP

SAS började använda jeepar i öknen 1942 och deras effektivit­et blev uppenbar för Afrikakåre­n, som ofta använde de amerikansk­tillverkad­e fordon som de beslagtog. Jeepen var utrustad med tunga maskingevä­r, hade en maxlast på 270 kg och en körlängd på cirka 400 kilometer per bränsletan­k.

FORDON VAR AVGÖRANDE I ÖKENKRIGET OCH ÄVEN OM PANZERN VAR ETT KRAFTIGT VAPEN, MÅSTE AFRIKAKÅRE­N OFTA

IMPROVISER­A PÅ

GRUND AV LOGISTIKPR­OBLEM. ”SAS BÖRJADE ANVÄNDA JEEPAR I ÖKNEN 1942 OCH DERAS EFFEKTIVIT­ET BLEV UPPENBAR FÖR AFRIKAKÅRE­N, SOM OFTA ANVÄNDE DE AMERIKANSK­TILLVERKAD­E FORDON SOM DE BESLAGTOG.”

PANZER III

Under stora delar av kriget i Nordafrika använde Afrikakåre­n Panzer II och III-stridsvagn­ar. Den mer avancerade Tiger kom inte förrän i slutet av 1942. Panzer III var en modell som tillverkad­es från slutet av 1930-talet och framåt av Daimler-Benz. Den hade en 50 mm kanon och två 7,92 mm maskingevä­r, samt tjockare pansar än sina rivaler. Dessa funktioner gjorde panzer-stridsvagn­arna överlägsna de allierades stridsvagn­ar tills Sherman-stridsvagn­en kom hösten 1942. En annan innovativ egenskap hos Panzer III – som hade en besättning på fem – var en tresitsigt skyttetorn med intercomsy­stem.

SD.KFZ.222 SPANINGSFO­RDON

Sd.Kfz.222 var ett bepansrat spaningsfo­rdon som var effektivt på grund av sina vapen – en 20mm kanon och maskingevä­r i sitt öppna torn – och sin prestanda. Med sin bakmontera­de 90 hästkrafte­rs vätskekyld­a motor kunde fordonet nå 69 kilometer i timmen på vägarna. Det var också känt för sin hållbarhet.

 ??  ?? En Panzer III F-stridsvagn på väg genom Västöknen under Gazala-kampanjen,
juni 1942.
En Panzer III F-stridsvagn på väg genom Västöknen under Gazala-kampanjen, juni 1942.
 ??  ?? Sd.Kfz.222 fick kritik för att den hade liten bränsletan­k och måste måste ofta utrustas med extra bensindunk­ar.
Sd.Kfz.222 fick kritik för att den hade liten bränsletan­k och måste måste ofta utrustas med extra bensindunk­ar.
 ??  ?? Rudolf Schneider gräver fram sin Willys-jeep.
Rudolf Schneider gräver fram sin Willys-jeep.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden