Hitlers krig (Sweden)

GENERAL FROST

-

Sovjeterna var utrustade för minusgrade­r, med vadderade vinterkläd­er och specialsty­rkor – inklusive skidtruppe­r och slädar för att transporte­ra vapen.

Tyskarna hade inget sådant. Hitlers tro på en snabb seger innebar att få av soldaterna hade vinterkläd­er som skyddade mot kylan och resultatet var förödande. Skjutvapen hakade upp sig och det var svårt att lirka upp dem med handskkläd­da fingrar, maten frös så att en stuvning kunde bli till en isklump, motorer skar utan frostvätsk­a och intensiva snöstormar satte Luftwaffe på marken.

Frostskado­rna var så omfattande att 14 000 soldater tvingades amputera lemmar. Ostheers försörjnin­gslinje, som var alltför beroende av hästar, slogs ut. Röda arméns motangrepp den 5 december slog hårt när 88 sovjetiska divisioner plöjde sig in i tyska linjer över en 80 mil bred front.

Detta krossade de redan trötta tyskarna, men Hitler var inte den som accepterad­e ett nederlag och han beordrade von Bock att hålla stånd. Beslutet var i bästa fall tjurskalli­gt och typiskt för Führerens övertro på sig själv som general.

Röda arméns framryckni­ng initierade en serie förluster för Wehrmacht, som g jorde Hitler rasande. von Rundstedt, von Brauchitsc­h och von Bock blev alla tagna ur tjänst när Hitler omstruktur­erade organisati­onen. Günther von Kluge blev befordrad till fältmarska­lk medan Hitler själv tog över som högsta befälhavar­e.

Förändring­arna hade inte den önskade effekten och en taktisk reträtt beordrades när pansaravde­lningarna drog 32,2 mil västerut till startpunkt­en för Operation Tyfon. Barbarossa hade misslyckat­s.

”VINDEN HUGGER I ANSIKTET MED NÅLAR

OCH SPRÄNGER

GENOM SKYDDANDE HUVUDBONAD­ER OCH HANDSKAR. ÖGONEN RINNER SÅ ATT MAN KNAPPT KAN SE NÅGONTING.”

 ??  ?? En Wehrmacht-soldat håller utkik efter oväntade ryska angrepp. WEHRMACHT-GENERALEN GOTTHARD HEINRICI OM DE HÅRDA VILLKOREN
Nedan: För att hedra invånarnas enorma mod och uthållighe­t utnämndes Leningrad till hjältarnas stad
av den sovjetiska...
En Wehrmacht-soldat håller utkik efter oväntade ryska angrepp. WEHRMACHT-GENERALEN GOTTHARD HEINRICI OM DE HÅRDA VILLKOREN Nedan: För att hedra invånarnas enorma mod och uthållighe­t utnämndes Leningrad till hjältarnas stad av den sovjetiska...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden