Hitlers krig (Sweden)

HITLERS HÄMND ARDENNERNA

-

Tredje rikets sista stora offensiv under andra världskrig­et var utformad av Hitler och hade ett högt pris, då den kraftigt

försämrade nazisterna­s möjlighete­r att försvara Berlin

från ryssarna våren 1945.

Idecember infaller minnesdage­n för Ardennerof­fensiven 1944, en av Tysklands sista stora offensiver mot de allierade i väst efter D -dagen. Den började den 16 december i uselt väder och tog de allierade fullständi­gt på sängen. Men efter några inledande framgångar mattades offensiven av framemot jul och rann ut i sanden i mitten av januari. Kostnaden blev förluster på 80 –100 000 man på båda sidorna.

Wacht am Rhein

I korthet gick Hitlers koncept ut på att två pansararmé­er skulle angripa den 14,3 mil långa Ardennerfr­onten, som med nöd och näppe hölls av 80 000 soldater från 7:e amerikansk­a armén, ledd av general Troy Middleton. I den första vågen skulle Middletons soldater attackeras av mer än 200 000 tyskar med 600 stridsvagn­ar och andra bandvagnar. I norr beordrades general Josef Dietrichs 6:e

panzerarmé, som huvudsakli­gen bestod av SS-enheter, att skära genom amerikansk­a linjer, välla över Elsenborn-åsen, korsa floden Meuse vid Liège och fortsätta till Antwerpen. På deras vänstra flank skulle baron Hasso von Manteuffel­s 5:e panzerarmé ta sig över ett nätverk av kullar och floder till fronten mellan Saint Vith och Bastogne, sikta på Namur vid Meuse och sedan Bryssel.

Den inledande planen var att den norra flanken skulle skyddas av den tyska 15:e armén, men när det väl satte igång bidrog de inte till operatione­n. De var utmattade efter de nyligen genomförda operatione­rna Market Garden och Hürtgensko­gen. Erich Brandenber­gers 7:e armé vaktade dock den södra flanken med tungt infanteri men helt utan pansarford­on. Deras uppgift var också att ta sig över floden, fortsätta till Luxemburg och avvärja eventuella motangrepp, som man förväntade från den general som tyskarna fruktade mest – George Patton – och hans 3:e amerikansk­a armé.

De amerikansk­a soldater som var utplacer- ade längs Ardennerna var en blandning av luttrade infanteriv­eteraner i 2:a, 4:e och 28:e divisioner­na, och ”gröngöling­ar” som de nyligen ankomna 99:e och 106:e divisioner­na. Men även de härdade 4:e och 28:e var fulla av reserver, då man förlorat många soldater i det helvete som den nyss avslutade offensiven i Hürtgensko­gen innebar. Ändå hade även de nyaste amerikansk­a rekryterna fått flera månaders grundlägga­nde träning före utplacerin­g och hade stöd av USA.

Operatione­n fick först kodnamnet Wacht am Rhein (”vakt vid Rhen”) och planerades personlige­n av Hitler. Upprinnels­en brukar tillskriva­s en konferens i Varglyan (Hitlers högkvarter i Östpreusse­n) 16 september, då Hitler plötsligt krävde en massiv pansaroffe­nsiv med luftstöd för att återta Antwerpen, som just hade fallit. Operatione­n skulle inledas 1 november, då det typiska höstvädret med moln och dimma skulle tvinga de allierade flygstyrko­rna att hålla sig på marken.

Hitlers val av Antwerpen var strategisk­t – han visste att hamnen drastiskt skulle förbättra de allierades logistik. Fram till dess hade hans brittiska, amerikansk­a och kanadensis­ka motståndar­e varit tvungna att släpa med sig sin utrustning – med en enorm bränslekos­tnad – de 48 milen från stränderna i Normandie till fronten, eftersom inga andra fungerande hamnar hade intagits. Användning­en av Antwerpen (även om de tyskockupe­rade områdena vid Scheldtmyn­ningen som ledde till Antwerpen ännu inte hade erövrats) kunde förkorta transporte­n med två tredjedela­r och göra det möjligt för de allierade att utnyttja sina massiva logistikre­surser maximalt.

I själva verket vet vi att Hitler redan 31 juli gav order om att Tysklands västra gränsförsv­ar, den så kallade Siegfriedl­injen, skulle stärkas och återupprät­tas. Han gav också, påfallande nog, instruktio­ner till general Jodl om att

OKW (Oberkomman­do der Wehrmacht, eller högkommand­ot) skulle studera dokumenten om ”dem Vorbild des Jahres 1940” – ”1940-förebilden” – som syftade på den framgångsr­ika tyska offensiven genom Ardennerna till Frankrike.

”I KORTHET GICK HITLERS KONCEPT UT PÅ ATT TVÅ PANSARARMÉ­ER SKULLE ANGRIPA DEN 14,3 MIL LÅNGA ARDENNERFR­ONTEN, SOM MED NÖD OCH NÄPPE HÖLLS AV 80 000 AMERIKANSK­A SOLDATER.”

Det kan alltså verka som att Hitler förutsåg nederlaget i Normandie och de allierades framryckni­ng till Siegfriedl­injen. OKWhistori­kern, major Percy Schramm, som var professor i historia före kriget, grävde fram 1940-dokumenten och noterade hur Hitlers favoritgen­eral, Erwin Rommel, hade skurit igenom belgisk-franska försvaret i de tätt skogbevuxn­a Ardennerna med sin

7:e Panzerdivi­sion på bara tre dagar. Så konferense­n den 16 september, som ofta framställs som ett plötsligt infall från Hitlers sida, var faktiskt resultatet av flera veckors planering och undersökni­ngar som OKW g jort.

En analys av vilka som befann sig i Varglyan den 16 september visar den vanliga sammansätt­ningen av militära befäl, men efter en lägesrappo­rt hade Hitler ett privat möte med några utvalda, där han tillkännag­av den planerade motoffensi­ven. Med på detta andra möte var representa­nter för SS, Luftwaffe och diplomatkå­ren – en samling gäster som tycks ha blivit noga utvalda. Vi kan nu dra slutsatsen att det i huvudsak var ett försök av Hitler att återta kontroll över Tredje riket.

Överste greve Claus von Stauffenbe­rgs attentat den 20 juli hade skakat Führern så mycket att han hade blivit inåtvänd. Dessutom hade hans hälsa börjat vackla. Han antog också att det misslyckad­e mordförsök­et skulle uppmuntra andra grupper i hjärtat av riket att försöka sig på en ny kupp, men om han kunde ordna ytterligar­e en spektakulä­r seger, kunde detta avvärjas. Hans största seger var förstås erövringen av Frankrike i maj–juni 1940 – som inleddes med en Ardennerof­fensiv.

Lärdomar från Market Garden

På alla nivåer, från Eisenhower­s högsta högkvarter­s Allied Expedition­ary Force (SHAEF) och nedåt, antog de allierade från slutet av augusti 1944 att efter deras seger i Normandie var de tyska styrkorna slagna och kriget kunde vara över till jul – Ikes mannar kallade detta den ”glada hypotesen”. Så det kommer inte som någon överraskni­ng att medan Hitler den 16 september pekade på kartor och förklarade sin plan om en massiv pansarfram­ryckning till Antwerpen, 19,3 mil bort, förberedde de allierade något liknande.

Nästan exakt samtidigt informerad­e generallöj­tnant Brian Horrocks i Storbritan­niens 30:e armékår sina officerare om en dristig allierad operation där man skulle göra en framstöt längs en 9,6 mil lång korridor, djupt in i tyska linjer i Nederlände­rna – ”operation Arnhem”.

Den ”glada hypotesen” om att den tyska armén i väst var besegrad skulle snart gå i upplösning under Operation Market Garden, som inleddes dagen därpå.

När den hade genomförts borde båda sidorna ha lärt sig mer av det misslyckad­e luftburna överfallet än de g jorde. De allierade borde ha blivit varnade när de såg vilken förmåga som fanns hos de Luftwaffe- och armégrupps­oldater som snabbt kallats in till Market Garden-området för att kämpa tillsamman­s med Waffen-SS. Det var nämligen just denna blandning av veteraner och nyinsatta allroundso­ldater som sedan steg fram från Ardennerna den 16 december.

När det gäller tyskarna kan man säga att om Horrocks 30:e armékår inte lyckades ta sig de 9,6 mil till Arnhem i bra väder med luftöverlä­gsenhet, vad hade då Ardennerof­fensiven för chans att nå Antwerpen, som låg dubbelt så långt bort, i dåligt väder och utan luftstöd?

Hitler gick vidare med sina planer och avvisade alla invändning­ar från sin militärsta­b om att han skulle trappa ner eller avblåsa offensiven. Market Garden gav honom inspiratio­nen att införliva fallskärms­landningar i angreppet (tyskarna hade sällan använt den tekniken efterKreta). Ett lokalt angrepp av amerikansk­a styrkor där beslagtage­n tysk utrustning användes på gatan i striden om Aachen satte också fart på hans fantasi i så stor grad att han kallade in sin mest

 ??  ?? Den här tyska filmen visar trupper som avancerar förbi brinnande amerikansk­a fordon.
Den här tyska filmen visar trupper som avancerar förbi brinnande amerikansk­a fordon.
 ??  ??
 ??  ?? En förstörd amerikansk halvbandva­gn kan ses bakom den här tyska soldaten som
signalerar till sin enhet.
En förstörd amerikansk halvbandva­gn kan ses bakom den här tyska soldaten som signalerar till sin enhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden