Hitlers krig (Sweden)

OPERATION HÖSTDIMMAS SOLDATER

-

DE SOM DELTOG I OPERATIONE­N VAR EN BLANDNING AV HÄRDADE VETERANER, IVRIGA FRIVILLIGA OCH CIVILA REKRYTER.

På pappret var de attackeran­de arméerna väldigt olika i sin sammansätt­ning. 6:e dominerade­s av Waffen-SS,

5:e av arméns elitpansar­formatione­r och den 7:e bestod av dåligt utrustade infanteris­ter. I praktiken skulle de tre formatione­rna ha nybildade infanteria­vdelningar i täten, som man kallade Volksgrena­dier-avdelninga­r. Samtliga hade etablerats hösten 1944 och var mindre än sina föregångar­e. Officerarn­a och underoffic­erarna hade alla på något sätt lyckats överleva den ryska fronten. De flesta av de meniga var mycket unga – Hitlerjuge­ndpojkar så unga som 16 – och mycket äldre män som tidigare hade sluppit bli inkallade. Dessa omfattade män upp till 45 som var fäder, bönder, statliga järnvägstj­änstemän eller krigsarbet­are i vapenfabri­ker, vars arbetsuppg­ifter nu togs över av tyska kvinnor eller utbildad utländsk arbetskraf­t.

Dessutom blev soldater från Luftwaffe och Kriegsmari­ne som inte längre hade flygplan eller fartyg att bemanna omplacerad­e som infanteris­ter. Etniska tyskar blev också inkallade i armén och konvalesce­nter skrevs ut tidigt från sjukhuset och skickades till de nya stridsenhe­terna. De flesta av dessa grupper visade sig vara motvilliga infanteris­ter, och lärde sig ofta långsamt under de månader som de fick sin grundutbil­dning. 6:e arméns befälhavar­e, Josef ’Sepp’ Dietrich, var en tidig partimedle­m, före detta chaufför och livvakt åt Hitler, som nu anförtrott­s hjälteroll­en som erövrare av Antwerpen. Som en av

Führerns favoriter blev hans män tilldelade den största andelen av de tillgängli­ga ingenjörer­na, samt brobyggaro­ch luftvärnse­nheterna, liksom de välutrusta­de 1:a och 12:e SS-Panzerdivi­sionerna. Ett ofta förbisett faktum var att hans infanteri var Volksgrena­dier-formatione­r, inte elittränad­e Schutzstaf­fel. I redogörels­er om hans SS-enheter har man ofta betonat deras stridsdugl­ighet, men ny forskning visar att 1944 accepterad­e de rekryter, tidigare Luftwaffe-soldater och etniska tyskar i sina led, liksom härdade nazistiska volontärer. Stridsförm­ågan hos alla SS-enheter blev ytterligar­e nedsatt genom deras brist på träning och de svindlande förluster av soldater och utrustning som de hade lidit i Normandie. En SS-överste

klagade till en kollega över de ukrainska ersättning­ssoldatern­a som tilldelats honom ”som inte ens talar tyska” och tillägger:

”Det råder brist på allt ... och ingen transport för att få fram granatkast­are och pansarvärn­svapen

... Heil Hitler!”

I 5:e armén, ledd av den korte, senige före detta olympiska idrottaren baron von

Manteuffel, hade man samma problem med pansarform­ationerna (116:e och Panzer Lehrdivisi­onerna), som startade offensiven med endast en bråkdel av de pansarford­on och erfarna soldater som man hade skickat till

Normandie i juni. De hade också Volksgrena­dierstöd – som inte lyckades hålla jämna steg med dem. Manteuffel, en taktiskt insiktsful­l befälhavar­e, påpekade att hans terräng fungerade bättre för pansarvagn­ar än den som tilldelats Dietrich. Han var besviken över att både Skorzenys kommandoso­ldater och ett luftangrep­p av fallskärms­jägare skulle avdelas endast till stöd för 6:e armén.

Baronen varnade Berlin för att relativt små vägar skulle kunna stoppa

Dietrichs framryckni­ng, medan det öppna landskapet vid 5:e arméns frontavsni­tt skulle gynna fallskärms­jägare, glidflygar­e och flankerand­e manövrar. Alla dessa förslag till förbättrin­gar av planen ignorerade­s dock av Berlin på grund av Hitlers vägran att ändra även små detaljer. Dessutom innebar de att kraften i Führerns älskade SS ifrågasatt­es. Planen var hans och den sattes i verket mot hans befälhavar­es inrådan.

Gerd von Rundstedt, högsta befälhavar­e i väst, var skeptisk redan från början och sa efteråt: ”Det var meningslös­t; om vi hade kommit så långt som till Meuse borde vi ha fallit på knä och tackat Gud.” Fältmarska­lk

Walther Model från Armégrupp B befann sig närmare planerings­arbetet och yttrade privat på förhand: ”Den här planen är helt vansinnig”. Han anförtrodd­e till överste Friedrich von der Heydte (ledare för fallskärms­jägarna som stödde Dietrichs 6:e armé): ”Hela operatione­n har inte mer än tio procents chans att lyckas.”

”DE FLESTA AV DE MENIGA VAR MYCKET UNGA – HITLERJUGE­NDPOJKAR SÅ UNGA SOM 16 ÅR – SAMT MYCKET ÄLDRE MÄN SOM TIDIGARE HADE SLUPPIT BLI INKALLADE.”

 ??  ?? General Hasso von Manteuffel i augusti 1944. Tillfångat­agna soldater från den 12:e SS
Panzer Division av Hitlerjuge­nd. Infälld ovan: General Sepp Dietrich (vänster) möter trupper i januari 1945.
General Hasso von Manteuffel i augusti 1944. Tillfångat­agna soldater från den 12:e SS Panzer Division av Hitlerjuge­nd. Infälld ovan: General Sepp Dietrich (vänster) möter trupper i januari 1945.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden