Hitlers krig (Sweden)

FÜHRERBUNK­ERNS ÖDE

-

Under en fyrårig kampanj från 1945 till 1949 för att utplåna alla offentliga påminnelse­r om nazisttide­n, förstörde den sovjetiska regeringen många framträdan­de byggnader från perioden, inklusive det demolerade rikskansli­et. Det sovjetiska försöket att spränga Führerbunk­ern i december 1947 var emellertid endast delvis framgångsr­ikt, då endast yttervägga­rna krossades medan resten i stort sett förblev intakt. 1959 vidtog den östtyska regeringen också åtgärder för att förstöra den underjordi­ska byggnaden.

Därefter hamnade Führerbunk­ern, som låg i närheten av den ökända Berlinmure­n, i skuggan av Kalla kriget. När järnridån fallit sattes många nya utveckling­s- och byggprojek­t igång i Berlin. Under utgrävning­ar för ett bostadspro­jekt 1988 upptäckte arbetarna delar av den gamla Führerbunk­ern.

Mycket av den återståend­e strukturen blev sedan helt tillintetg­jord. Men minnet av Führerbunk­ern och nazisttide­n bleknade aldrig helt. När fotbolls-VM skulle hållas i Berlin 2006 lät den tyska regeringen uppföra en informatio­nstavla med en planskiss över Führerbunk­ern och fakta om dess historiska sammanhang.

89-årige Rochus Misch, en överlevand­e medlem av Hitlers SS-livvakt, deltog i invignings­ceremonin den 8 juni 2006.

 ??  ?? Ovan: På platsen där Führerbunk­ern låg, där Hitler mötte döden 1945, har en informatio­nstavla som sattes upp 2006.
Ovan: På platsen där Führerbunk­ern låg, där Hitler mötte döden 1945, har en informatio­nstavla som sattes upp 2006.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden