Hockeybibeln

Allt mer än kvart får HV se som en bonus

- MATS WENNERHOLM

Ingen klubb har haft större turbulens inför den här säsongen än HV 71.

Samtliga tre tränare, klubbdirek­tören och ordförande­n har försvunnit.

Kvar som ” vinnare” står sportchefe­rna Johan Hult och Johan Davidsson.

Det är där ansvaret vilar den här säsongen och ingen annanstans.

Nye Johan Lindbom är ett djärvt val som huvudcoach, men jag har alltid gillat honom. Han har bra ledaregens­kaper, han är en gammal guldhjälte och han går hem hos fans och sponsorer.

Men frågan är hur ostört han får jobba. Andreas Johansson, Fredrik Stillman och Fredrik Olausson stod ensamma, klämda mellan spelare och sportchefe­r och ingen sida var villig att stötta deras nya och rakare linje. Hårdare skulle många säga, men det beror på vilka referensra­mar man har.

HV 71 har haft fyra olika tränare sedan säsongen 2011/12 och fem assisteran­de som kommit och gått. Det är ett tecken på att något varit sjukt i klubben.

Nu har Johan Davidsson och Johan Hult valt att satsa på ”familjen” sedan de började arbeta tillsamman­s. De har lagt pengarna på spelare som varit i klubben tidigare och i många fall spelat med Davidsson som lagkapten.

Erik Ersberg, Mattias Tedenby och Teemu Laine återvände i fjol. Inför den här säsongen är det Oscar Sundh, Martin Thörnberg och Simon Önerud. Det är en klar linje.

Känns lite omoderna i svensk hockey

Men HV är svårbedömd­a. Klubben har varit inne i en lång svacka sedan senaste SM-guldet 2010 och åkt ut i fem raka kvartsfina­ler.

Det finns potential att ta ett steg till den här säsongen, men det känns inte troligt. Framför allt backsidan känns lite kantig och trög, precis som i fjol. Framåt ser det bättre ut med två starka centrar i Erik Christense­n och nyvärvade Chris Abbott och en slumrande Mattias Tedenby som var en besvikelse i vintras.

Men HV har haft några tunga tapp också. Som backen Mattias Karlsson, Calle Ridderwall och Andreas Jämtin.

Jag vet inte varför, men HV71 känns lite omoderna i dagens hockey. Och det finns inget som talar för att smålänning­arna ska ta sig längre än de gjort de senaste fem åren. Till en kvartsfina­l. Allt annat känns som en bonus.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden