Hockeybibeln

Kan bli en outsider få har räknat med

- MATS WENNERHOLM

Är det något lag det är lätt att lura sig på så är det Linköping.

De brukar ha en formkurva som ser ut som ett EKG för en hjärtpatie­nt.

Det svänger.

Jag har lärt mig att aldrig underskatt­a Linköping – och aldrig ha med dem på en trippel. De är dem man oftast spricker på. Det känns likadant inför säsongen. Det är mycket nytt. Inte bara i laget utan framförall­t runtomkrin­g. Ny sportchef i Fredrik Emwall och ny huvudträna­re i Dan Tangnes, som tar över efter Roger Melin.

Melin som tog Linköping till tre raka semifinale­r under sina tre år i klubben och fick stryk av Skellefteå med 1– 4 i matcher varje gång. Det var Melins förbannels­e.

Tittar jag på in- och utkorgen inför den här säsongen så väger det ungefär lika.

Det var självklart tungt att tappa centern Mattias Sjögren till KHL, men å andra sidan återvänder Niklas Persson som rutinerad 36- åring.

Rhett Rakhshani är också en bra värvning. Amerikanen som hade en tung grundserie i Växjö, men var en av lagets bästa spelare i slutspelet. Kan han hålla den nivån en hel säsong gör han garanterat succé.

Jakob Lilja ( från Rögle) och Nick Sörensen ( från Skellefteå) är två unga spelare med stor utveckling­spotential.

Lägg till att det stabila backparet Jonas Junland och Daniel Rahimi är kvar. De var SHL: s bästa backpar i fjol och tål massor av istid. Dessutom har Linköping en egen talangbank på backsidan med namn som Carl Dahlström och Gustav Forsling.

Stor kostym att fylla efter Melin

Det känns som det är dags för målvakten Marcus Högberg att lyfta nu också, som många trodde att han skulle göra i fjol. David Rautio är ett utmärkt alternativ, men jag har alltid trott på en uttalad förstemålv­akt och det var ingen av dem förra säsongen.

Men kan Dan Tangnes få stabilitet i spelet i vinter, så är Linköping ett topplag. En outsider som få har räknat med. Men det är en stor kostym att fylla efter hyllade Roger Melin, både bildligt och bokstavlig­t.

Och så får man hoppas att slippa Skellefteå i en ny semifinal i ett eventuellt slutspel.

Det tror jag inte Linköping skulle överleva den här gången heller.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden