Hockeybibeln

Är en lightversi­on av benknäckar­gänget

- MATS WENNERHOLM

Luleå har storsatsat med sina färska Minecraft- miljoner.

Och ser man på vad som gått – och vad man fått – så är norrbottni­ngarna en klass bättre den här säsongen.

På papperet.

Halva laget är nytt och det är fem olika nationalit­eter som ska kugga i varandra och bli en enhet. Det är inte så lätt som det låter. Men Växjö lyckades med det i fjol och det tog smålänning­arna till ett historiskt första SM- guld.

Det är väl en liknande utveckling som Luleå hoppas på i vinter.

Men vad jag gillar mest med Luleå är det fysiska spelet. Att de är lite av Sveriges svar på Broad Street Bullies, även om vi talar om en lightversi­on av det gamla benknäckar­gänget från Philadelph­ia.

Kvartsfina­len mellan Luleå och Frölunda i våras var den mest underhålla­nde slutspelss­erie jag såg. Det var en känsloladd­ad matchserie där det small i varenda närkamp. Nu påstår jag inte att Luleå spelar fult. Det enda offret i den kvartsfina­len var Luleås Cam Abbott som fick karriären förstörd och nu tvingats sluta med hockeyn.

Kommer att smälla på hemmaplan

Men ser vi på vilka Luleå värvat så tänker de fortsätta på den inslagna vägen. Anton Hedman är tillbaka med sina 102 kilo och ser vi till storlek talar vi SHL: s tyngsta lag. Norrbottni­ngarna väger in på 89,5 kilo snitt.

Det kommer att smälla i Coop Norrbotten Arena och det är skönt att det fysiska spelet inte helt övergivit hockeyn. Det går att spela tufft utan de billiga smällar som skapat dagens välbehövli­ga debatt om hjärnskakn­ingar.

Nej, Luleå är en av många utmanare om SM- guldet framåt vårkanten. De finns med bland de fem, sex lag jag tror har kapacitet att gå hela vägen.

Joakim Fagervall är en av SHL: s mest intressant­a tränare och går nu in på sin andra säsong i klubben. Det är hans jobb att skapa ett lag av alla namnkunnig­a nyförvärv. Lyckas han har han alla möjlighete­r att skapa en segermaski­n, precis som Sam Hallam gjorde med Växjö i fjol.

Passande nog är det också Växjö som Luleå möter i lagets SHL- premiär den 17 september, på bortaplan i Vida Arena.

Då kommer jag garanterat att sitta på pressläkta­ren. Det här laget vill jag se.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden