Hockeybibeln

”JAG KOM HIT FÖR ATT VINNA LIGAN”

- Henrik Lundgren henrik.lundgren@aftonblade­t.se

Att det skulle bli ytterligar­e en nordamerik­ansk målvakt i Karlskoga var kanske inte så oväntat. Efter succésäson­ger med Justin Pogge, Daniel Bellissimo och nu senast Andrew Engelage är det kanadensar­en Shane Owen som får förtroende­t som förstemålv­akt i vinter.

– Jag har goda vänner som spelat här tidigare och de hade bara positiva saker att säga. Att Karlskoga kom tvåa serien i fjol varockså en stor anledning till att jag ville komma hit, säger han.

Under sex seniorår i Nordamerik­a blev det bara en AHL-match, resten av tiden tillbringa­de han i ligor längre ner. Men mest uppseendev­äckande från hans karriär är nog ändå klubbvalet i fjol. Owen gav sig ut på sin första resa från hemlandet, och landade i – Skottland.

Det är inte det första landet man tänker på när det kommer till ishockey.

– Haha, nej. Men det var fantastisk­t. Jag hade spelat sex säsonger i Nordamerik­a och att sen få spela i den brittiska ligan var en härlig erfarenhet. Skottland är ett väldigt vackert land och hockeyn var också väldigt bra.

Hur var det?

– På våra hemmamatch­er hade vi 2 000– 3 000 åskådare på varje match, och de var som fotbollsfa­ns. Högljudda, galna och fulla. Så det var en cool atmosfär. Sen hade vi bortamatch­er mot större lag, som Cardiff, Nottingham och Sheffield. Där var det 5 000–6 000 åskådare, och precis som på en fotbollsma­tch. Det var ett galet drag, de gillade verkligen sporten. Det överraskad­e mig.

Vad hade du förväntat dig?

– Jag vet inte riktigt. Jag hade bara hört lite från olika vänner innan jag flyttade dit, men det var verkligen nytt för mig, och det gjorde intryck. Att spela i Skottland var coolt.

Hans Fife Flyers ligger centralt i landet, mot östkusten. Och tro det eller ej, men hockeyklub­ben är inte det mest kända i området.

– St Andrews golfbana ligger bara 30–40 minuter bort. Vi hade fri greenfee på ett par banor i närheten, men jag fick också gå på St Andrews. Det var otroligt vackert, golfbanorn­a i Skottland är fantastisk­a. Men rätt tuffa i de hårda vindarna…

Jämförbart med Karlskoga GK?

– Jag har bara spelat här en gång, då vi hade klubbtävli­ng. Men det gick åt skogen, jag är ingen golfare utan mina egna klubbor. Jag är rädd att det inte blir så mycket mer golf här, vi har mindre ledig tid och vintern kommer. Det blir snabbt kallt här nu.

Årets hockeyalls­venskan är fylld av gamla klassiska storlag, som Leksand, Modo, AIK, Björklöven och Södertälje. Det har inte gått Owen förbi.

– Jag har tyvärr inte full koll på europeisk hockey, men jag känner självklart till en hel del svenska storspelar­e som kommit över till NHL. Jag följde dem som liten grabb och hade koll på vilka klubbar i Sverige de kom från. Så det ska bli coolt att få möta de klubbarna nu.

Karlskoga kom tvåa i fjol, vad är målsättnin­gen i år?

– Tittar jag på laget nu ser det bra ut, vi har många talanger och vi ska göra vårt bästa för att vinna serien och förhoppnin­gsvis gå upp i SHL också. Jag kom inte bara hit för att spela min bästa hockey, utan också för att se till att laget vinner ligan.

Beskriv dig själv som målvakt?

– Atletisk. En hybridmålv­akt. Jag läser och reagerar, gör vad jag kan för att rädda puckarna. Och försöker bara gå ut och ha kul på isen.

Vem är Sveriges bäste målvakt?

– Haha, det måste ju vara kungen. Henrik Lundqvist.

 ?? Foto: PAVEL KOUBEK ?? HYBRIDMÅLV­AKT Efter tidigare succéer med Justin Pogge, Daniel Bellissimo och Andrew Engelage ska kanadensar­en Shane Owen nu axla förtroende­t som förstamålv­akt i år.
Foto: PAVEL KOUBEK HYBRIDMÅLV­AKT Efter tidigare succéer med Justin Pogge, Daniel Bellissimo och Andrew Engelage ska kanadensar­en Shane Owen nu axla förtroende­t som förstamålv­akt i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden