Hockeybibeln

ETT ÖGONBLICK SEBASTIAN ANDERSSON, 29...

- Jonathan Nilsson

... Hammarbys målvakt som är tillbaka i klubben efter att ha spelat hockey i Australien (!) två somrar i rad.

– Ja, jag har spelat non stop. Sedan augusti 2017 har jag varit ledig en och en halv månad, så jag har gnuggat en del hockey.

Du har även spelat i USA?

– Jag drog iväg i julas när vi missade allettan. Det var inte så lockande att spela i fortsättni­ngsserien igen så jag provade lyckan i USA. Ligan (SPHL) höll på fram till mitten på april, sen drog jag direkt till Australien. Jag såg det som ett äventyr att få spela året om, leva på hockeyn och bo i ett annat land.

– Sen har jag varit så otroligt skadebenäg­en i min karriär så jag tar igen det nu. Jag känner att fan, jag fyller 30 och det är rätt gammalt för att spela i hockeyetta­n, men jag har missat mycket.

”I VISSA HALLAR I AUSTRALIEN HAR DE ÄNNU HÖNSNÄT.”

Hur är klassen i Australien?

– Det är jättesvårt att bedöma. Du får ha fyra importer per lag och de håller hög nivå. Några gubbar har lirat i AHL, vissa håller division ett-nivå och andra håller lägre nivå. När det är några AHL-lirare som är inne mot division två-spelare så blir det ganska svettigt som målvakt. Men det är kul!

– Sen har vi nivån på ishallarna. Vi har inget eget omklädning­srum, man får ta med sig grejerna hem och i vissa hallar har de ännu hönsnät istället för plexiglas. I hallen i Sydney har de bara ett vanligt nät som de virar ner och som betraktas som levande. De skjuter en puck och du väntar på dunsen, men man har ingen aning om den gick in eller tog i nätet. Var hamnar returen? Men intresset är för hockeyn är stigande.

’Starstruck­ed’ av Molin Du blir inte less på hockey?

– Nej, i helvete heller. Vissa grejer ett lite svårt att motivera sig för. Att spela träningsma­tcher i Sätra inför 50 pers är kanske inte jättekul. Men man får träffa gubbarna och tävla, det är fortfarand­e så kul.

Förra säsongen fick du dessutom vakta båsdörren i en match i hockeyalls­venskan för Karlskrona.

– Det var roligt. Jag fick samtalet dagen innan av Ove Molin. Jag följde Brynäs när de tog SMguld 1999 så man blev lite ”starstruck­ed”. Sen var det speciellt att möta AIK och kliva in på Hovet i full Bajen-mundering förutom matchtröja­n. Det är väl ett kvitto på att man gjort någonting bra med tanke på hur många duktiga målvakter det finns i ettan.

Åker du iväg nästa sommar igen?

– Det lär nog inte bli Australien igen, nu längtar jag faktiskt efter en rejäl försäsong. Nästa sommar vill jag träna upp mig och komma i ännu bättre form, men man ska aldrig säga aldrig.

Hur ser du på Hammarbys chanser i år?

– Jag har varit med så pass länge för att veta att det är svårt att gå ut med en målsättnin­g. Som spelare får man fokusera på nästa puck, nästa byte. Men jag ska inte sticka under stolen med att Hammarby är en så pass anrik förening att vi borde vara högre upp i hierarkin.

– Som junior fick jag kliva upp och stå i hockeyalls­venskan 2008 innan det blev konkurs. Det är klart att man längtar efter att få upprepa det en vacker dag.

 ??  ?? Sebastian Andersson i Melbourne Ice.
Sebastian Andersson i Melbourne Ice.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden