Mitt i Hässelby

Nu kommer ”världens farligaste countryban­d” hit

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Amerikansk press kallar dem ”världens farligaste countryban­d”. Och svenska kyrkan har rasat mot deras rumpor. Nu kommer könsrockan­de Nashville-duon Birdcloud hit.

På ett skivomslag sitter Birdcloud-duon Makenzie Green och Jasmine Kaset byxlösa i en bar. Det fick Örebro-prästen Anders Lennartsso­n att svinga i sin lokalpress. Han kalllade fotot för ”bedrövligt”: ”Det handlar bara om att framställa kvinnor som sexobjekt”.

– Att vakna hemma i Nashville och få veta att en svensk präst kallat oss sexister, tja, det var lite av en överraskni­ng. Men att kyrkan

protestera­r mot sexuellt frigjorda kvinnor är inget nytt, svarar medlemmarn­a kollektivt via e-post.

Liknar svensk könsrock

De spelar country med en punkig garagenerv: vulgärt, fyllt med svordomar och explicita beskrivnin­gar av fyllor och sex. Alltså inte olikt den svenska könsrocken vars ikon är den folkkäre Eddie Meduza.

– Prästen sexualiser­ar bilden på oss. Vi styrde upp den. Inga män har haft med beslutet att göra. Vi har hundratals bilder från turnéer där vi visar röven vid kända landmärken. Det är inte sex – det är en stjärt, alla har en. Det är dumt och pubertalt att visa den.

Att visa stjärten är ett ”fuck you” åt etablissem­anget enligt Green och Kaset. Och även lite av att ”doing the lord’s work”.

– Prästen ser det som en ”knulla oss”-inbjudning till män. Det kanske är läge att kika på varför han blir så upphetsad över det? Vi driver med söt-idealet. Visst, vi visar hud men det är äckligt. Det är avväpnande för att det inte är sexigt, utan tänkt att göra dig ödmjuk inför din dödlighet. Och din dumhet. Birdcloud säger att de har fått videon ”Saving myself for Jesus” plockad från Youtube efter klagomål från USA:S religiösa höger.

– Och det händer att folk som inte är beredda på oss har lämnat våra gig. Men så här mycket gratis PR som vi fått av den svenska prästen, har aldrig hänt förr. Tackar! Om han såg oss live skulle han bli upprörd på riktigt.

Blir människor obekväma när två kvinnor super, svär och näckar som manliga rockstjärn­or alltid gjort?

– Uppenbarli­gen. En präst hade knappast rusat till predikstol­en för att göra en inverterad slampskamn­ing av två rumpflasha­nde män. Var bor du och vad är sämst respektive bäst med att bo just där? En låt som får dig att dansa?

”Folk lämnar våra gig” ”Egenmäktig­t förfarande” har premiär, igen, på Maximteate­rn den 16 september.

 ?? MAKENZIE GREEN BURDUSA BRUDAR. JASMIN KASET ?? Birdcloud spelar på Debaser strand tisdagen den 19 september.
MAKENZIE GREEN BURDUSA BRUDAR. JASMIN KASET Birdcloud spelar på Debaser strand tisdagen den 19 september.
 ?? FOTO: BIRDCLOUD ??
FOTO: BIRDCLOUD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden