Mitt i Hässelby

”Folk vill se en skillnad i samhället”

Vi tar tempen på Hässelby inför valet i höst.

-

Stockholm beskrivs ofta som en segregerad stad och de stora skillnader­na mellan stads– delarna märks inte minst i hur vi röstar.

I några av valkretsar på Östermalm fick Moderatern­a över 60 procent av rösterna i kommunvale­t 2014. Å andra sidan finns det områden i Rinkeby där partiet inte ens tar sig över 3 procent.

De stora skillnader­na mellan valkretsar­na blir än tydligare när det gäller ett mindre etablerat parti som Fi. I flera av Hägerstens och Östra Söderorts valkretsar fick partiet få en bra bit över 10 procent av rösterna – allra störst var stödet i Midsommark­ransen med hela 13,53 procent. Samtidigt lyckades partiet inte ens nå 1 procent av väljarna i flera av Spångas valkretsar. Den verkliga bottennote­ringen gjordes i Tensta där 0 procent hade förtroende för Fi.

Annika Fredén är universite­tslektor i statsveten­skap med val och väljarbete­ende som två av sina forsknings­områden.

– Min forskning visar att människor inte bara söker sig till områden där det bor andra med samma värdegrund. Vi påverkas också av vad folk omkring oss röstar på, vilket får stor betydelse för underdog-partier som Fi. Får man veta att andra gillar partiet och tror att det har goda chanser i valet är folk också mer benägna att rösta på partiet, säger hon.

Större rörlighet hos väljarna

Generellt är alliansen starkare i stadens norra delarna medan stödet för de rödgrönros­a är större i söder. Det går också att se att bostadsfor­men och inkomsten har betydelse för resultatet i ett valdistrik­t. Den med högre inkomst som äger sitt boende tenderar oftare att rösta blått. Men det stämmer inte alltid. I till exempel de forna arbetarkva­rteren på Södermalm är bostadspri­serna höga samtidigt som flera av distrikten domineras av röda väljare.

– Att ha en inkomst som räcker för att köpa en dyr bostadsrät­t brukar innebära att man är mer benägen att rösta på ett högerparti. Men samtidigt är det inte enbart inkomst som styr vad vi röstar på, säger hon.

Hur kommer det då att gå i valet i september? Annika Fredén konstatera­r att Sverigedem­okraterna ser ut att växa i hela landet, men tillägger att valet är svårare att förutse än normalt.

– Också för mig som forskare är det väldigt oklart inför just det här valet. Det finns en större rörlighet hos väljarkåre­n i dag jämfört med förr och i årets val är det mer oklart vem som ska samarbeta med vem än vid de senaste valen, säger hon.

 ??  ?? Hubert Buma från Hässelby villastad har ännu inte bestämt hur han ska rösta i valet.
Hubert Buma från Hässelby villastad har ännu inte bestämt hur han ska rösta i valet.
 ?? Patrik Wirén ?? Annika Fredén. 34,24% 57,14% 58,86% 37,14%YTTRE VÄSTERORT
Patrik Wirén Annika Fredén. 34,24% 57,14% 58,86% 37,14%YTTRE VÄSTERORT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden