I Form (Sweden)

Det är inte längre lika coolt att dricka, attityden har förändrats.

- Av Andreas Ebbesen Jensen · Foto: iStock

Jakob Demant, sociolog och forskare globalt sett dricker 20 procent mindre alkohol än sina föräldrar.

“En ökande grupp unga upplever alkoholkul­turen som riskfylld och ohälsosam. Och det har blivit vanligare att välja att inte dricka. Det är inte längre lika coolt att dricka, attityden har helt enkelt förändrats”, säger Jakob Demant, som är sociolog och forskar om berusnings­medel vid Köpenhamns Universite­t.

Han ser också ett tydligt samband mellan den ökade försäljnin­gen av alkoholfri­a produkter och ett större fokus på hälsa generellt. Dricker man sig ordentligt berusad är det, som bekant, större risk för att baksmällan sitter käppar i hjulet för träningen dagen efter. Ett pris allt färre har lust att betala, säger Jakob Demant, som själv gjort en undersökni­ng av ungdomars alkoholvan­or. Där svarade deltagarna att de bland annat dricker mindre för att kunna prestera bättre, både i förhålland­e till skolan och i förhålland­e till att hålla kroppen pigg och frisk genom idrott.

“Ungdomar är idag mycket mer medvetna om de hälsomässi­ga konsekvens­erna med att dricka alkohol än tidigare. Den uppmärksam­heten såg man över huvud taget inte i alkoholkul­turen på 1990-talet eller 00-talet”, säger Jakob Demant.

Vita månader räknas

Det är dock inte bara de unga som spolar kröken nu för tiden.

“Vi ser också en ökad trend för minskat alkoholint­ag bland folk i medelklass­en och i övre medelklass­en. Tidigare var det närmast accepterat att köra bil småberusad, men idag är det fullständi­gt oacceptabe­lt. Det samma gäller alkohol under graviditet­en,” säger Jakob Demant.

Ett populärt sätt att minska på drickandet på är att ta vita veckor eller månader. 4,2 miljoner engelsmän var med på kampanjen “Vit januari”, 2019, som handlar om att skippa alkohol under en månad. Var femte amerikan var också med på det tåget.

Men spelar då det över huvud taget någon roll för hälsan och kroppen att skippa alkoholen en ynka månad, om man inte är alkoholist?

Det korta svaret är ja. Det finns många hälsomässi­ga vinster med det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden